как да се предпазим от заразяване с компютърни вируси
virus defence - безплатни антивирусни програми
Форум
Полезни линкове
Приятели и партньори
компютърни вируси
За Вирусна защита
софтуер за сигурност и оптимизация
Карта на сайта
компютърни вируси - oпределение и видове
За антивирусна защита
определения и термини за компютърна сигурност
компютърни вируси
софтуер за оптимизация на компютри
Полезни линкове
антивирусни лаборатории. Онлайн тестове за сигурност
информация за компютърни вируси и интернет измами
интернет измами и кражби
онлайн тестове на антивирусни програми и защитни стени
криптография - кодиране на данни
Приятели и партньори
възстановяване след срив на системата
признаци на заразяване с компютърен вирус
изтриване на компютърни вируси
софтуер за сигурност и оптимизация
софтуер за сигурност


avast! на Български
Irontrees.com
Търсене
Реклама
Нагоре
Copyright 2007-2008 © Virus Defence | Съвети за работа с компютърен монитор | Тестване и настройки

>> Компютърен монитор. Тестване, съвети
и настройки <<

     Монитор - В тази статия имате възможност да прочетете за различните стандарти, използвани при мониторите.
     
1. Тестване на компютърен монитор. Настройки и хардуерна информация
     Когато си купите монитор е много важно да изберете подходящи яркост, контраст и др., за да получите максимално добра картина. Обикновено в магазина, от който ще закупите монитора няма да извършат тези настройки. Типичен пример е яркостта, която при CRT (Catode Ray Tube - Електронно-лъчева тръба) мониторите често е оставена на 100 %.
     1.1. AIDA32 - Това популярно в миналото приложение, което за съжаление не се поддържа от 2004 г., притежава специален плъгин за извършване на разнообразни тестове на монитори, наречен "Monitor Diagnostics". За съжаление липсва обяснение на тестовете. Наследникът на AIDA - Lavalys Everest разполага със същите тестове като за всеки от тях е предоставено кратко обяснение за какво служи. Можете да свалите пробната версия на Everest Ultimate Edition и да разгледате разширението "Monitor Diagnostics" в меню "Настройки". След като вече сте наясно с извършваните тестове, занапред спокойно можете да използвате AIDA32.
     
1.2. Nokia Monitor Test - Софтуерът извършва група от тестове, с чиято помощ ще настроите цветовете, яркостта, контраста, позицията на екрана и др.
     
1.3. Monitor Tester - Полска програма за тестване на LCD и CRT монитори.
     
1.4. LCD TEST - Още един безплатен софтуер с полезни тестове за монитори. При LCD Test специфичното е, че се работи само с клавиатурата.
     
1.5. CheckeMon - Популярно китайско приложение за тестване на компютърни монитори. За щастие интерфейса е на английски език. Без проблем ще настроите яркостта и контраста и ще локализирате повредените пиксели при LCD монитори.
     
1.6. Monitors Matter Checkscreen - Софтуер за тестване на LCD и CRT монитори.
     
1.7. Death Pixel Tester - Полезна програмка, извършваща редица тестове за яркост, контраст, повредени пиксели (при LCD) и др. Интересното при нея е, че притежава възможност за опресняване на определени участъци от монитора. Ако имате повреден пиксел, тази функция може да Ви помогне. Имайте предвид, че създателят на DPT подчертава, че не е проверил дали от нея има някаква реална полза.
     
1.2. Device Manager - Приложението е част от Windows и служи за проверка на драйверите на хардуерните компоненти на компютъра за евентуални проблеми. Чрез Device Manager можете да обновите драйверите на тези компоненти, да ги изключите/включите и др. За да стартирате програмата, натиснете бутона с логото на Windows и бутона Pause Break. Ще се появи прозорец System Properties. Отворете страница Hardware и натиснете бутон Device Manager.
     Можете да изтеглите драйвер за Вашият монитор от сайта на производителя му. Обикновено драйверът се инсталира с помощта на специален инсталатор, но ако няма такъв - използвайте
Device Manager за тази цел.

     2. Щадете очите си - Ако притежавате CRT монитор, увеличете честотата на опресняване на екрана поне до 80-85 Hz. Ако мониторът ви е остарял и не поддържа такава честота, е добре да го смените с по-нов. А ако поддържа такава или по-висока честота, но не можете да я достигнете, вероятно имате проблем с драйвера. Преинсталирайте го и ако проблемът е още на лице, потърсете съвет от компетентно лице. Можете да се снабдите с драйвер от сайта на производителя. Увеличението на честотата става, като от контекстното меню на десктопа изберете Properties /Settings /Advanced /Monitor (за Win2000 и Windows XP). Поддържането на висока честота на опресняване ще предпази очите Ви от преумора и увреждане.
     Неправилно е твърдението, че течнокристалните монитори (LCD) не увреждат очите. Докато четете съдържанието на екрана, очите Ви се уморяват. Ако не си почивате достатъчно често, можете да ги увредите.
     Препоръчително е на всеки 1 час работа пред монитора да си почивате около 10-15 минути. Също така е добре и да си купите предпазни очила, ако използвате продължително време монитор. Скъпички са, но ако изпитвате главоболие при работа с компютър - те могат да Ви помогнат.