как да се предпазим от заразяване с компютърни вируси
virus defence - безплатни антивирусни програми
Форум
Полезни линкове
Приятели и партньори
компютърни вируси
За Вирусна защита
софтуер за сигурност и оптимизация
Карта на сайта
компютърни вируси - oпределение и видове
За Вирусна защита
определения и термини за компютърна сигурност
компютърни вируси
софтуер за оптимизация на компютри
Полезни линкове
антивирусни лаборатории. Онлайн тестове за сигурност
информация за компютърни вируси и интернет измами
интернет измами и кражби
онлайн тестове на антивирусни програми и защитни стени
криптография - кодиране на данни
Приятели и партньори
възстановяване след срив на системата
признаци на заразяване с компютърен вирус
изтриване на компютърни вируси
софтуер за сигурност и оптимизация
софтуер за сигурност
avast! на Български
Irontrees.com
Търсене
Реклама
Нагоре
Copyright 2007-2008 © Virus Defence | Какви са симптомите на заразяване с компютърни вируси

>> Какви са симптомите на заразяване с компютърни вируси? <<

     Опитахме се да съберем на едно място най-честите симптоми на заразяване с компютърни вируси и вирусоподобни програми. Надяваме се списъкът да ви бъде полезен.

     1. Инфектираният файл може да се самокопира, докато запълни цялото свободно място на твърдия диск.
     2. Хора, чиито адреси са записани в електронната Ви поща, са получили от вас заразени файлове.
     3. Пускате си компютъра, но операционната система не се зарежда, защото е повредена. Още по-лошо е, ако твърдият ви диск е форматиран. Популярният в миналото вирус CIH (по-известен като Чернобил, защото се задейства на 26 Април, когато стана аварията в Чернобил) все още подтиква някои потребители да си преместват датата на компютъра като прескачат месец Април.
     4. Вашият интернет доставчик Ви се обажда, за да Ви каже, че разпространявате вируси от компютъра си.
     5. Отваряте прикрепен файл към писмо, получено по електронната поща и системата ви се срива. Очевидно сте станали жертва на вирус. Друга разновидност на тази заплаха е изтеглянето на безплатна поздравителна картичка от случаен уеб сайт. Резултаът не винаги е повреда на операционната система. Напоследък са предпочитани вирусите, които крадат лични данни с цел присвояване на пари или чужда самоличност. Интернет измамите стават все по-широко използвани, защото носят много пари.
     6. Антивирусната програма се е изключила без видима причина и не може да бъде пусната.
     7. Не можете да инсталирате антивирусна програма на компютъра си. Запомнете, че на един компютър трябва да има само една антивирусна програма, защото няколко ще си пречат.
     8. Появяват се странни съобщения на екрана. Те често представляват прозорци с рекламни съобщения. Ако случаят е такъв, то това е Adware (рекламен софтуер). Можете да го отстраните с помощта на безплатна програма Spybot Search & Destroy.
     9. Появяват се съобщения, че нямате достатъчно памет или паметта не може да бъде прочетена. Възможно е да имате хардуерен проблем с паметта. Ако наскоро сте инсталирали нова памет, се уверете, че тя наистина е съвместима с дънната Ви платка. Можете да използвате и специален софтуер за тестване на памет.
     10. Операционната система се рестартира внезапно. Това може да се дължи също и на хардуерен или софтуерен проблем. Спомнете си дали сте инсталирали наскоро някой нов компютърен компонент - захранване, видео карта, процесор, охлаждане. Ако не сте, може проблема да се крие в някоя зле написана програма, която сте инсталирали наскоро. Най-добре ще е да заредите компютъра под Safe Mode (рестартирайте и натиснете F8 преди да се появи логото на Windows) и да премахнете софтуера от Add/Remove Programs в Control Panel. Ако смятате, че проблемът е друг, бихте могли да използвате софтуер за изтриване и поправка на регистри.
     11. Открити са повредени сектори на твърдия диск. Възможно е някои вируси да замаскират като повредени секторите от хард диска, върху които са записани, за да се скрият от проверките на антивирусните програми. Ако секторите наистина са повредени, ще трябва да си купите нов твърд диск. Необходим Ви е специален софтуер за Smart диагностика и проверка за лоши сектори.
     12. Променя се началната страница на Internet Explorer (IE) и/или се прибавя нова лента за търсене в уеб браузъра. Моят съвет е да използвате алтернативен браузър като Firefox, Opera, Safari, KMLite и др.
     13. Изчезват или се променят файлове.
     14. Компютърът работи по-бавно, увисва или се рестартира.
     15. Регистрира се необичайна дейност на хард диска (лампичката на твърдия диск свети усилено) или на мрежовото оборудване.
     16. Случва се нещо необичайно с компютъра.

     Ако смятате, че сте заразени издърпайте кабела за мрежата (ако сте част от такава). Може да дезактивирате връзката си с мрежата и като кликнете с десен бутон на мишката върху иконката с двата монитора в системния трей (долу до часовника) и изберете Disable (Може да я активирате като отворите Network Connections от Control Panel и кликнете върху иконката на връзката). По този начин ще попречите на вирусите да се разпространяват по мрежата и компютърът ви няма да може да бъде използван като зомби за осъществяването на Интернет атаки (например DDoS).
     Същевременно компютърът Ви ще е защитен срещу атаки на вируси и хакери и ще можете да инсталирате на спокойствие необходимите програми за сигурност.

     Наличието на някои от горепосочените симптоми не винаги означава, че компютърът ви е заразен. Проблемите може да се дължат на конфликти между инсталирани програми, бъгове в операционната система, хардуерни проблеми и др.