как да се предпазим от заразяване с компютърни вируси
virus defence - безплатни антивирусни програми
Форум
Полезни линкове
Приятели и партньори
компютърни вируси
За Вирусна защита
софтуер за сигурност и оптимизация
Карта на сайта
компютърни вируси - oпределение и видове
За антивирусна защита
определения и термини за компютърна сигурност
компютърни вируси
софтуер за оптимизация на компютри
Полезни линкове
антивирусни лаборатории. Онлайн тестове за сигурност
информация за компютърни вируси и интернет измами
интернет измами и кражби
онлайн тестове на антивирусни програми и защитни стени
криптография - кодиране на данни
Приятели и партньори
възстановяване след срив на системата
признаци на заразяване с компютърен вирус
изтриване на компютърни вируси
софтуер за сигурност и оптимизация
софтуер за сигурност


avast! на Български
Irontrees.com
Търсене
Реклама
Нагоре
Copyright 2007-2008 © Virus Defence | Проверка на правопис | Фонетична кирилица за клавиатура | Бързи клавиши | Настройки

>> Компютърна клавиатура. Фонетична кирилица, проверка на правопис, бързи клавиши <<

     Компютърна клавиатура - Българска статия в Уикипедиа, представяща различните видове клавиатурни подредби и команди. Ако желаете, можете да разгледате и английската версия "Keyboard (computing)", която е доста по-подробна.
     
1. Тестване на клавиатурата. Настройки
     1.1.
Device Manager - Приложението е част от Windows и служи за проверка на драйверите на хардуерните компоненти на компютъра за евентуални проблеми. Чрез Device Manager можете да обновите драйверите на тези компоненти, да ги изключите/включите и др. За да стартирате програмата, натиснете бутона с логото на Windows и бутона Pause Break. Ще се появи прозорец System Properties. Отворете страница Hardware и натиснете бутон Device Manager. Проверете разклонението "Keyboards" за евентуални проблеми с клавиатурата.
     1.2. Настройките на клавиатурата се извършват от Контролния панел (Control Panel). Превключете на класически вид, ако сте с Win Xp или Vista. Кликнете върху иконката "Keyboard" и ще отворите прозореца "Keyboard Properties", който се състои от две страници - "Speed" и "Hardware". Ако искате да ускорите работата си с клавиатурата сложете настройките полетата "Repeat delay" и "Repeat rate" на максимум. В страница "Hardware" можете да проверите за евентуални проблеми с хардуера или драйвера на клавиатурата.

     2. Кирилизиране на Windows. Фонетична кирилица за клавиатура - В този раздел сме Ви предоставили съвети за добавяне на поддръжка на кирилица в Windows и инсталационни файлове за фонетична подредба на клавиатурата.

     3. Проверка на правопис и граматика на български език в MS Office
     3.1. ItaEst - Безплатен софтуер за проверка на правописа в MS Office 2000, XP и 2003, създаден от Българската асоциация по компютърна лингвистика. Друг известен продукт на асоциацията е приложението SpeechLab за гласово възпроизвеждане на български текст. То е предназначено за слепи хора.
     3.2. ActSoft Cyrilla Correct - Платен софтуер за сричкопренасяне и коригиране на текст, написан на български език (MS Word 2003 или по-стар). За щастие версия 2003 е безплатна за некомерсиална употреба. Тъй като лиценза позволява разпространение само от сайта на Act Soft, ще Ви бъдe трудно да я откриете, защото вече не се предлага официално. Имате няколко възможности да се сдобиете с нея - да я изтеглите от сайт за торенти (което е в нарушение на лицензионното споразумение), да намерите диск Freeware към списание Софтуер & Хардуер от брой 6 2004 г. или някой познат да ви я даде.
     Все пак можете да използвате и ItaEst за откриване на правописни и граматически грешки.
     3.3. Система за граматичен анализ на българския език - Тази система е част от проекта БГ Офис за проверка на правописа и граматиката в OpenOffice.Org, Firefox, Thunderbird. Тя Ви позволява да извършвате онлайн граматична проверка на думи на български език. Можете да проверявате само по една дума наведнъж.

     4. Бързи клавишни комбинации с бутони Ctrl, Alt и Windows (Win бутона се намира между Ctrl и Alt и на него е отпечатан прозорец - логото на Windows при по-старите му версии)

     5. Команди Run - Полето Run в меню Start Ви дава възможност за бърз достъп до разнообразни приложения, много от които са за поддръжка на Windows. В този подраздел сме приготвили списък с най-популярните Run команди, които се използват от потребителите.