как да се предпазим от заразяване с компютърни вируси
virus defence - безплатни антивирусни програми
Форум
Полезни линкове
Приятели и партньори
компютърни вируси
За Вирусна защита
софтуер за сигурност и оптимизация
Карта на сайта
компютърни вируси - oпределение и видове
За антивирусна защита
определения и термини за компютърна сигурност
компютърни вируси
софтуер за оптимизация на компютри
Полезни линкове
антивирусни лаборатории. Онлайн тестове за сигурност
информация за компютърни вируси и интернет измами
интернет измами и кражби
онлайн тестове на антивирусни програми и защитни стени
криптография - кодиране на данни
Приятели и партньори
възстановяване след срив на системата
признаци на заразяване с компютърен вирус
изтриване на компютърни вируси
софтуер за сигурност и оптимизация
софтуер за сигурност
avast! на Български
Irontrees.com
Търсене
Реклама
Нагоре
Copyright 2007-2008 © Virus Defence | Оптично устройство | Тестване | Запис | Създаване, емулиране и редактиране на образи на дискове

>> Оптичнo устройство. Съвети при използването
на оптични дискове <<

     Преди да инсталирате някоя от посочените по-долу програми Ви препоръчваме да прочетете внимателно лицензионното споразумение на производителя.

     Optical disc drive - Статия в Wikipedia, която ще Ви запознае с използваните технологии в оптичните устройства и начините им на работа.
     1. Тестване на оптични устройства. Хардуерна информация
     За посочените програми по-долу ще имате нужда от Nero ASPI драйвер. Повече информация за Advanced SCSI Programming Interface можете да прочетете в статията ASPI в Wikipedia. ADAPTEC също предлагат свой ASPI драйвер.
     1.1. Nero Disc Speed - С това безплатно приложение можете да извършите тестове на оптичното си устройство за четене и запис, да проверите качеството на дисковете си и др.
     1.2. Nero Info Tool - Малък софтуер с полезни възможности. С негова помощ ще получите кратка информация за хардуерните компоненти на компютъра Ви.

     2. Запис на дискове
     2.1. Infra Recorder - Бях прочел статия за тази програма и реших да я пробвам. Потърсих я в Sourceforge.net и видях, че се радва на голяма популярност. Това ме обнадежди и я инсталирах на компютъра си. Опитах се да продължа един мултисесиен диск, но нищо не се получи и информацията на компакт диска се затри. Този софтуер може и да работи добре, но очевидно с него трябва да се борави много внимателно.
     2.2. StarBurn - Безплатен софтуер за печене на дискове. При него успях безпроблемно да запиша два диска.

     3. Oбрази (images) на оптични дискове
     3.1. Създаване на образи на дискове
     3.1.1. Alcohol 120% - Популярна програма за създаване на образи на дискове и тяхното емулиране. С нея имате възможност и да запишете образите върху резервни дискове.
     3.2. Редактиране на образи на дискове
     3.2.1. Ultra ISO - Софтуер за редактиране и емулиране на образи на оптични дискове. Притежава приятен интерфейс и с него се работи лесно.
     3.3. Записване на образи на дискове - По принцип всяка програма за запис на дискове поддържа опция за запис на огледални дискове. Посочените тук програми се отличават с това, че са специализирани в записването на резервни копия на защитени дискове.
     3.3.1. Blindwrite - Платена програма за запис на образи на дискове. Тя е добила своята популярност благодарение на възможността й да записва с голям успех защитени дискови носители.
     3.4. Емулиране на дискове - Емулирането представлява зареждане на имидж (огледални) копия на CD или DVD дискове във виртуални оптични устройства. Огледално копие се създава, когато искате да създадете идентичен с оригиналния CD или DVD диск. Файлът се записва на хард диска . Необходима Ви е специална програма, за да имидж файловете. Ако не сте работили с подобен софтуер до сега е препоръчително да прочетете помощният файл. Отначало може да ви изглежда сложно, но всъщност не е така.
     3.4.1. Alcohol 120% - Популярен платен софтуер за създаване и емулиране на дискови образи и записването им на дискове.
     3.4.2. Daemon Tools - Една от най-известните програми за емулиране на образи на защитени дискове (най-вече такива с игри). Тя е изключително лека и опростена и досега не ми е създавала никакви проблеми. Съществува и платена версия, която е в състояние да преодолява най-новите дискови защити.

     4. Копиране на аудио дискове
     Музиката е записана върху аудио дисковете под формата на тракове, за чието копиране е необходим специален софтуер. Самото копиране се нарича рипване (изкормяне) или екстрактване (извличане).
     4.1. Exact Audio Copy - Немски софтуер за копиране на аудио дискове без почти никаква загуба на качеството. EAC е насочена към аудиофили, които не искат да правят компромис с качеството на звука. Всеки сектор от диска се прочита по два или повече пъти и ако бъде открита грешка се прави опит за нейното отстраняване. За да разберете как да използвате EAC прочетете следната статия - "Прецизно извличане на аудио с EAC и FLAC кодиране"
     4.2. CDex - CDex е безплатен софтуер с отворен код за "рипване" на съдържанието на аудио дискове. Програмата има опростен интерфейс и с нея се работи много лесно. Можете да запишете музикалните файлове в популярни аудио формати като MP3, OGG Vorbis, WMA, APE, AAC.

     5. Копиране на DVD дискове
     5.1. DVD Shrink - Популярен безплатен софтуер за създаване на резервни копия на защитени DVD дискове. Файловете могат да бъдат копирани върху хард диска и впоследствие записани върху DVD, CD или Blue-ray.
     Създаването на тези копия е възможно благодарение на Jon Lech Johansen и двама европейски програмисти, чиито имена не са известни. Тримата създават DeCSS - софтуер, който разбива CSS защитата срещу копиране на DVD дисковете през далечната 1999 г. В момента Jon Johansen се опитва да разбие защитата срещу копиране на Blue Ray дисковете.
     5.2. DVD Decrypter - Още една известна програма, с чиято помощ ще можете да създадете резервни копия на DVD дисковете си.