как да се предпазим от заразяване с компютърни вируси
virus defence - безплатни антивирусни програми
Форум
Полезни линкове
Приятели и партньори
компютърни вируси
За Вирусна защита
софтуер за сигурност и оптимизация
Карта на сайта
компютърни вируси - oпределение и видове
За Вирусна защита
определения и термини за компютърна сигурност
компютърни вируси
софтуер за оптимизация на компютри
Полезни линкове
антивирусни лаборатории. Онлайн тестове за сигурност
информация за компютърни вируси и интернет измами
интернет измами и кражби
онлайн тестове на антивирусни програми и защитни стени
криптография - кодиране на данни
Приятели и партньори
възстановяване след срив на системата
признаци на заразяване с компютърен вирус
изтриване на компютърни вируси
софтуер за сигурност и оптимизация
софтуер за сигурност


avast! на Български
Irontrees.com
Търсене
Реклама
Нагоре
Copyright 2007-2008 © Virus Defence | Как да защитим децата си от опасностите в Интернет | Съвети от специалисти

>> Как да защитите децата си от опасностите
в Интернет? Съвети от специалисти <<

     Насилието върху деца е световен проблем. В развитите държави от десетилетия съществуват правителствени и неправителствени организации, които защитават правата на децата. След демократичните промени съществуването на такива организации в България също се оказа наложително. За съжаление все още изоставаме в това отношение от развити държави като Великобритания, САЩ, Канада, Австралия.
     В този раздел ще намерите списък с професионални уеб сайтове, които предоставят съвети на родителите, свързани с възпитанието на децата им - за кои възрастови групи са подходящи дадени компютърни игри, филми и сериали и др, какви правила трябва да спазват децата при използването на Интернет, какво означават определени компютърни термини, кои са най-често използваните методи от педофили за запознанства с деца, на какъв тормоз могат да бъдат подложени децата от своите съученици, какви рискове крие свалянето на нелегален софтуер и др.
     Освен Интернет огромно влияние върху развитието на децата оказват и филмите, компютърните игри, музиката и телевизионните предавания - накратко, това е обкражаващата ги среда.
     Опитахме се да открием едни от най-полезните уеб сайтове в Интернет, в които може да намерите отговори на вашите въпроси. Надяваме се да сме успели. За съжаление почти всички сайтове са на Английски език. Просто страните, които инвестират средства в уеб сайтове за превенция на насилието срещу деца са основно САЩ, Канада, Великобритания и Австралия. В тези държави има много социални правителствени и неправителствени организации, които финансират и образователни програми в училищата с цел "Превенция на Интернет престъпленията срещу деца".

     1. Неотдавна започна националната кампания "Децата безопасно в Интернет". Един от партньорите на проекта е сайта Аз детето, в който се провежда играта "Осмото правило", която има за цел да запознае децата с правилата за безопасно използване на Интернет.
     В сайта http://safe.teacher.bg/ е качена полезна информация, предназначена за родители, учители и ученици под формата на образователни игри и въпроси. Сайтът е много добре направен и Ви препоръчвам да го посетите. Засега това е най-полезният сайт за деца на подобна тематика, който съм видял в българското Интернет пространство. Той е част от националната кампания "Децата безопасно в Интернет".
     2. WEB112 - Българският сайт за борба с вредното и незаконно съдържание в Интернет. Тук можете да подадете сигнал за детска порнография, която сте видели в интернет сайтове или имате данни, че се разпространява от определени хора. В сайта ще намерите и съвети, насочени към родители и деца за безопасно използване на Интернет. Web 112 е част от международната организация INHOPE (International Association of Internet Hotlines) и се поддържа от Обществения съвет за борба с незаконно и вредно съдържание в българското Интернет пространство.
     2. Паневропейска информация за игрите (ПЕГИ) е европейска организация, чиято цел е да предостави публични възрастови рейтинги за игрите, които се продават в Европа. Целта на тези рейтинги е да ориентират родителите какви игри са подходящи за техните деца. Сайтът е преведен на български език. За съжаление повечето игри, които се играят в България не са лицензирани и не всички се продават в Европа. В голяма степен родителите толерират това и излагат децата си на риск да видят неподходящо за тях съдържание.
     3. Образователен онлайн тест - Това е проект на детският сайт www.dechica.com, който е насочен към ученици. Те трябва да попълнят тест с 25 въпроса и след това могат да видят правилните отговори и по този начин да разберат как да реагират в определени ситуации. Тестът съдържа наистина полезни въпроси и някои от тях са написани въз основа на реални събития.

< страница 1 2 3 4 5 6 7 8 >