как да се предпазим от заразяване с компютърни вируси
virus defence - безплатни антивирусни програми
Форум
Полезни линкове
Приятели и партньори
компютърни вируси
За Вирусна защита
софтуер за сигурност и оптимизация
Карта на сайта
компютърни вируси - oпределение и видове
За антивирусна защита
определения и термини за компютърна сигурност
компютърни вируси
софтуер за оптимизация на компютри
Полезни линкове
антивирусни лаборатории. Онлайн тестове за сигурност
информация за компютърни вируси и интернет измами
интернет измами и кражби
онлайн тестове на антивирусни програми и защитни стени
криптография - кодиране на данни
Приятели и партньори
възстановяване след срив на системата
признаци на заразяване с компютърен вирус
изтриване на компютърни вируси
софтуер за сигурност и оптимизация
софтуер за сигурност


avast! на Български
Irontrees.com
Търсене
Реклама
Нагоре
Copyright 2007-2008 © Virus Defence | Аудио карта | Плеъри | Конвертиране | Редактиране | Копиране на дискове | Композиране

>> Аудио карта. Тестване и настройки за производителност. Възпроизвеждане, редактиране, конвертиране и композиране на аудио файлове <<

     Преди да инсталирате някоя от посочените по-долу програми Ви препоръчваме да прочетете внимателно лицензионното споразумение на производителя.

     Sound card - Статия в Уикипедиа за историята на звуковите карти, използваните от тях технологии и основните им производители в момента.
     
1. Тестване на звуковата карта. Техническа информация
     1.1. DirectX Diagnostic Tool - Можете да стартирате програмата от Start Menu /Run като напишете "dxdiag" и натиснете Enter. С нейна помощ може да проверите дали има проблем при работа с аудио картата Ви. Също така ще разберете и версията на инсталирания в момента аудио драйвер.
     Възможно е при стартирането на DirectX Diagnostic Tool да бъдете запитани дали да извършите проверка на инсталираните драйвери за съвместимост с Windows (WHQL digital signatures check). Тъй като някои производители не предоставят драйверите си на Microsoft за извършване на тестове за съвместимост, може да се появи съобщение за потенциално опасни драйвери, които могат да навредят на компютъра Ви. Това не бива да Ви притеснява. Можете спокойно да пропуснете тази проверка.
     1.2. SiSoftware Sandra - С този софтуер ще получите подробна информация за звуковата Ви карта. Sandra разполага и с безплатна версия, която е с ограничени възможности, но е изключително полезна.
     1.3. Lavalys Everest - Тази програма също ще Ви предложи много подробна информация за звуковата карта. Предимството й пред Sandra е, че е преведена на български език. В миналото съществуваше безплатна версия, наречена Everest Home Edition, но от 2005г. тя вече не се поддържа. За щастие програмата все още може да бъде намерена в сайтове като www.Softpedia.com. Ако компютърът Ви е закупен преди датата на последната й версия, тя ще съдържа информация за неговите компоненти.
     1.4. Device Manager - Приложението е част от Windows и служи за проверка на драйверите на хардуерните компоненти на компютъра за евентуални проблеми. Чрез Device Manager можете да обновите драйверите на тези компоненти, да ги изключите/включите и др. За да стартирате програмата, натиснете бутона с логото на Windows и бутона Pause Break. Ще се появи прозорец System Properties. Отворете страница Hardware и натиснете бутон Device Manager.

     2. Подобряване на производителността на звуковата карта
     2.1. Обновяване на DirectX - DirectX оказва съществено влияние най-вече върху производителността на видео картата Ви. Въпреки това, той е важен и за звуковата Ви карта. Чрез DirectX можете да промените нивото на хардуерно ускорение на звука (Hardware Sound Acceleration Level). Последната версия на софтуера ще откриете в сайта на Microsoft. Повече информация е достъпна в следната статия на Wikipedia - DirectX. Обновяването оказва влияние и върху озвучаването на компютърните игри.
     2.2. Обновяване на драйвера на звуковата Ви карта (audio driver update) - Драйверът е специален софтуер, създаден да управлява определен хардуерен компонент. Последната версия на драйвера за звуковата Ви карта ще откриете в сайта на нейния производител. Новите аудио драйвери обикновено подобряват качеството на звука (особено в компютърните игри).
     2.3. Обновяване на драйвера на чипсета - Чипсетът е "гръбнакът" на дънната платка. Тъй като през него минава информацията от аудио картата преди да бъде обработена от процесора, той е от голяма важност за нейната производителност. Затова е добре да разполагате с последната версия на драйвера за чипсета. Ще я откриете в сайта на неговия производител или в сайта на производителя на дънната Ви платка.

     3. Аудио плеъри
     3.1. Jet Audio - Много удобен и качествен аудио плеър, създаден от Cowon America. Налични са две версии - безплатна и платена. Естествено първата е с по-ограничени възможности, но въпреки това ще Ви хареса. Много по-добра е от Winamp. Проблемът на Winamp е, че популярността му го погуби - разработчиците му просто престанаха да внасят някакви сериозни подобрения в него, защото го използват много хора и очевидно не виждат смисъл във внасянето на подобрения.
     Jet Audio ще Ви предложи по-добро управление на плейлистите, поддръжка на многоканален звук, конвертиране между различни аудио и видео формати, създаване на аудио дискове, рипване на аудио дискове, възпроизвеждане на най-популярните аудио и видео формати, звукови ефекти, еквалайзер и др.
     3.2. Apollo Audio Player - Изключително опростен и лек аудио плеър. Поддържа плъгини, чрез които можете да му осигурите поддръжка на допълнителни аудио формати като FLAC. Въпреки грозноватия си и доста опростен интерфейс, плеърът работи много добре и е особено подходящ за по-стари компютри заради ниските си системни изисквания. За съжаление разработката му е прекратена. Въпреки това програмата все още може да бъде свалена от официалният й сайт.

     4. Редактиране на аудио файлове. Конвертиране между различни аудио формати
     4.1. MediaCoder - Безплатен софтуер с отворен код и много добри възможности за конвертиране между популярни видео и аудио формати. С негова помощ ще можете също така да разделяте и съединявате файлове, да вграждате субтитри във филми и др.
     4.2. Jet Audio - Разгледаният по-горе плеър може да конвертира най-популярните аудио формати и да рипва дискове.
     4.3. Audacity - Аудио редактор с отворен код, поддържащ форматите WAV, AIFF, AU, Ogg Vorbis и MP3. Софтуерът поддържа плъгини, които разширяват възможностите му и също така притежава вградени специални звукови ефекти за обработка на звука.

     5. Копиране на аудио дискове
     Музиката е записана върху аудио дисковете под формата на тракове, за чието копиране е необходим специален софтуер. Самото копиране се нарича рипване (изкормяне) или екстрактване (извличане).
     5.1. Exact Audio Copy - Немски софтуер за копиране на аудио дискове без почти никаква загуба на качеството. EAC е насочена към аудиофили, които не искат да правят компромис с качеството на звука. Всеки сектор от диска се прочита по два или повече пъти и ако бъде открита грешка се прави опит за нейното отстраняване. В брой 2 от Февруари 2007 г. в сп. С&Х беше публикувана една интересна статия - "Прецизно извличане на аудио с EAC и FLAC кодиране", която беше налична в сайта на списанието, но впоследствие беше изтрита.
     5.2. CDex - CDex е безплатен софтуер с отворен код за "рипване" на съдържанието на аудио дискове. Програмата има опростен интерфейс и с нея се работи много лесно. Можете да запишете музикалните файлове в популярни аудио формати като MP3, OGG Vorbis, WMA, APE, AAC.

     6. Композиране на музика
     6.1. FL Studio (Fruity Loops) - Софтуер на белгийската компания Image-Line, представляващ виртуално музикално студио. Програмата претърпя голямо развитие през последните няколко години и се превърна в професионален софтуерен пакет, съдържащ миксери, синтезатори и други модули за създаване на музика в най-разнообразни стилове.