как да се предпазим от заразяване с компютърни вируси
virus defence - безплатни антивирусни програми
Форум
Полезни линкове
Приятели и партньори
компютърни вируси
За Вирусна защита
софтуер за сигурност и оптимизация
Карта на сайта
компютърни вируси - oпределение и видове
За антивирусна защита
определения и термини за компютърна сигурност
компютърни вируси
софтуер за оптимизация на компютри
Полезни линкове
антивирусни лаборатории. Онлайн тестове за сигурност
информация за компютърни вируси и интернет измами
интернет измами и кражби
онлайн тестове на антивирусни програми и защитни стени
криптография - кодиране на данни
Приятели и партньори
възстановяване след срив на системата
признаци на заразяване с компютърен вирус
изтриване на компютърни вируси
софтуер за сигурност и оптимизация
софтуер за сигурност


avast! на Български
Irontrees.com
Търсене
Реклама
Нагоре
Copyright 2007-2008 © Virus Defence | Премахване на компютърни вируси и друг Malware от заразен компютър

>> Премахване на компютърни вируси и
друг Malware от заразен компютър <<

     Тези процедури обаче, не са достатъчни за борба срещу rootkits. Това са опасни приложения, които се укриват много добре и не могат да бъдат засечени с програми като Process Explorer. Дори и антивирусните програми ги засичат трудно. За тях е необходим специален софтуер – такъв е Rootkit Revealer. Той е за напреднали потребители, тъй като работата с него е по-сложна. След като сканирате компютъра с програмата и запишете резултата в текстов файл, трябва да проверите дали намерените съмнителни процеси са rootkits. За да откриете повече информация за тях, напишете имената им в Google и по всяка вероятност ще излезе нещо. Изтривайте файлове само ако сте сигурни, че са опасни. Ако се притеснявате от работата с тази програма, не я използвайте. За щастие има и други програми, с които се работи по-лесно – Sophos Anti-Root Kit, F-Secure Blacklight, AVG Anti-Rootkit и др. Те се разработват от известни антивирусни компании и сами проверяват кои програми са rootkits въз основа на специални алгоритми и дефиниции, което може да се разглежда и като недостатък в сравнение с Rootkit Revealer.
     Ще намерите списък с anti-rootkit програми в раздел „Скенери и почистващи програми за Malware ”.
     Ако бъде открит процес, който е посочен за опасен, трябва наистина да сте сигурни в това преди да го унищожите. Откриването на rootkit програми не е лесно и може да го прескочите, ако се притеснявате, че ще объркате нещо. Препоръчваме Ви да разгледате предложените приложения и да проучите откритите съмнителни процеси (ако има такива). Ще видите, че не е чак толкова трудно.

     2. Сканиране за компютърни вируси
     Препоръчва се сканирането за компютърни вируси да става под Safe Mode, защото тогава се стартират само необходимите на Windows приложения и драйвери (поне така би трябвало да бъде). По този начин шансът да се зареди зловредна програма в паметта е много по-малък. Преди да започнете сканирането е необходимо да изтеглите най-новите дефиниции на антивирусната програма, която използвате. Добре е да се снабдите и с антивирусни скенери като Dr. Web Cure It и BitDefender Free Edition. Характерното за тях е, че извършват само ръчно сканиране на компютъра, т.е. те не го предпазват от заразяване (не осигуряват защита в реално време). Те се използват за прочистване на вече заразени машини. Повече информация относно подобни програми може да намерите в раздел „Скенери и почистващи програми за Malware”.
     Необходимо е да изключите компютъра от съществуваща Интернет или локална мрежа (ако е част от такава).
     За да заредите Windows в Safe Mode рестартирайте компютъра и натиснете няколко пъти клавиш F8 преди да се е заредило логото на Windows (т.н. bootscreen). Ще се появи екран със списък от опции. Първата е Safe Mode. Изберете я и натиснете Enter. След като се зареди операционната система, стартирайте антивирусната програма, която по всяка вероятност няма да се е заредила. След това започнете пълно сканиране на системата с максимално мощни настройки за сканиране – търсене в архиви, сканиране на всички файлове, а не само на такива с определено разширение и др. Ако антивирусната програма открие заразен файл, можете да направите няколко неща:
          – Ако файлът не е ценен, го дезинфекцирайте или изтрийте. При някои антивирусни програми под дезинфекциране се разбира отделяне на вируса от файла и ако това е невъзможно ви предлагат да го изтриете. При други, при избор на опция дезинфекциране - файлът се изтрива. Това зависи от избраните настройки на използвания антивирусен софтуер. Препоръчително е да ги проверите внимателно преди да започнете сканирането.

< страница 1 2 3 >