как да се предпазим от заразяване с компютърни вируси
virus defence - безплатни антивирусни програми
Форум
Полезни линкове
Приятели и партньори
компютърни вируси
За Вирусна защита
софтуер за сигурност и оптимизация
Карта на сайта
компютърни вируси - oпределение и видове
За антивирусна защита
определения и термини за компютърна сигурност
компютърни вируси
софтуер за оптимизация на компютри
Полезни линкове
антивирусни лаборатории. Онлайн тестове за сигурност
информация за компютърни вируси и интернет измами
интернет измами и кражби
онлайн тестове на антивирусни програми и защитни стени
криптография - кодиране на данни
Приятели и партньори
възстановяване след срив на системата
признаци на заразяване с компютърен вирус
изтриване на компютърни вируси
софтуер за сигурност и оптимизация
софтуер за сигурност

avast! на Български
Irontrees.com
Търсене
Реклама
Нагоре
Copyright 2007-2008 © Virus Defence | Премахване на компютърни вируси и друг Malware от заразен компютър

>> Премахване на компютърни вируси и
друг Malware от заразен компютър <<

    1. Подготовка
     Преди да сканирате компютъра с антивирусна програма е добре да проверите какви процеси са се заредили в паметта. Подходящ за целта е безплатният софтуер Process Explorer. Той показва заредените в паметта програми, авторите им и къде са записани изпълнимите им файлове. Чрез приложението можете да разгледате внимателно всички процеси и да проверите тези, които ви се струват съмнителни. Това става по следния начин – кликнете с десен бутон на мишката върху всеки непознат процес и изберете Google от контекстното меню. Тази опция ще зареди интернет браузъра (Internet Explorer, Firefox, Safari), който използвате и ще потърси информация за процеса в търсачката Google. Изберете някоя от първите уеб страници, които се появят в резултата от търсенето и ги прочетете внимателно. Трябва да наблегнете на няколко важни момента:
          - какво върши този процес
          - кой е създателят на приложението, чиито процес проверявате
          - и нещо много важно – къде обикновено се записва въпросният файл. Възможно е зловредни програми да се маскират като безобидни такива. Ако файлът е записан в папката на Windows, трябва да бъдете нащрек.
     Прекратете процесите, които смятате за опасни и изтрийте ръчно файловете с комбинацията Shift+Del (файловете се изтриват директно - без да преминават през кошчето). Тъй като част от вирусите се записват като системни файлове и Windows ги възстановява автоматично при следващото стартиране на компютъра, е по-добре да изключите System Restore. При WinXP изберете Properties от контекстното меню на My Computer. Отворете страница System Restore и маркирайте Turn off System Restore on all hard drives. След изтриването на файловете можете да включите System Restore. Ако се притеснявате да не объркате нещо, се обърнете към някой познат, който има по-добра компютърна грамотност от вас. Ако следвате точно съветите, не вярвам да имате проблеми.
     Ще подчертая, че преди да изтриете даден файл, трябва първо да го изтриете от паметта. Докато е зареден в нея, няма да можете да го изтриете. Процесите се прекратяват с опция “Kill Process” от контекстното меню.
     Process Explorer е лесна за използване програма – ако нещо не ви е ясно, прочетете помощния файл.
     След като сте проверили какви програми са заредени в паметта е време да проверите и какви програми се зареждат при стартирането на Windows (не всички процеси могат да се видят с Process Explorer или Task Manager). Изберете Start /Run, напишете msconfig и натиснете Enter. В появилия се прозорец изберете Startup и отмаркирайте всички процеси, които не желаете да се зареждат с Windows – ако не сте сигурни за някои приложения, опитайте се да потърсите повече информация за тях в Google. След това изберете страница Services и повторете процедурата. Чрез намаляване на процесите, които се зареждат с Windows, се ускорява зареждането му. Освен това се използва и по-малко оперативна памет (RAM). Ако не знаете за какво служат дадени процеси, по-добре не ги изключвайте.
     За да получите още по-голяма представа за файловете, които се зареждат с Windows Ви препоръчвам програмата Autoruns на Sysinternals. Тя ви предлага много по-големи възможности за настройка на зареждащите се програми, драйвери, плъгини за Internet Explorer и какво ли още не. Работата с нея е много лесна. Просто размаркирайте чавката пред процесите, които не искате да се стартират с Windows.

< страница 1 2 3 >