как да се предпазим от заразяване с компютърни вируси
virus defence - безплатни антивирусни програми
Форум
Полезни линкове
Приятели и партньори
компютърни вируси
За Вирусна защита
софтуер за сигурност и оптимизация
Карта на сайта
компютърни вируси - oпределение и видове
За Вирусна защита
определения и термини за компютърна сигурност
компютърни вируси
софтуер за оптимизация на компютри
Полезни линкове
антивирусни лаборатории. Онлайн тестове за сигурност
информация за компютърни вируси и интернет измами
интернет измами и кражби
онлайн тестове на антивирусни програми и защитни стени
криптография - кодиране на данни
Приятели и партньори
възстановяване след срив на системата
признаци на заразяване с компютърен вирус
изтриване на компютърни вируси
софтуер за сигурност и оптимизация
софтуер за сигурност

avast! на Български
Irontrees.com
Търсене
Реклама
Нагоре
Copyright 2007-2008 © Virus Defence | Как да се предпазим от заразяване с компютърни вируси и друг malware

>> Как да се предпазим от заразяване с
компютърни вируси и друг Malware? <<

     Естествено не можах нищо да представя, защото един вирус ми повреди екселския файл, но добре, че това не беше фатално. Вкъщи имах оригиналното копие, записано на твърдия диск. Но ако имате едно единствено копие и данните са по-важни от една курсова работа – последиците могат да бъдат лоши не само за вас, но и за други хора.
     25. Следете дали антивирусната ви програма обновява вирусните си дефиниции автоматично и редовно (всеки ден). Антивирусните компании ви убеждават, че е достатъчно да инсталирате техния продукт и да забравите за опасностите, но това е погрешно. Винаги трябва да сте нащрек, защото никоя програма не може да ви гарантира абсолютна защита.
     26. Трябва да сте внимателни, когато съобщавате важни данни на непознати по телефона или лично, защото можете да станете жертва на социални инженери.
     27. Бъдете внимателни към файлове с двойно разширение – *.doc.exe, *.gif.exe и др. По подразбиране Windows не показва файловите разширения на познати файлове и файлът example.doc.exe ще изглежда като example.doc. По този начин даден потребител може да бъде заблуден да отвори файла, защото е просто документ. И когато нищо не се случи, ще си помисли, че документът е повреден. Вирусът ще се стартира незабележимо и ще изпълни задачата, за която е създаден.
     28. Използвайте NTFS файлова система за дяловете на твърдия си диск. Тя ще съхранява по-надеждно данните ви от FAT32 файлова система. Windows 95 и 98 не поддържат NTFS.
     29. Когато сваляте софтуер от Интернет е по-безопасно да го правите от уеб сайта на съответния разработчик. Ако обаче, производителят е неизвестен, е възможно софтуерът да съдържа зловреден код.
     30. Ако вашият BIOS поддържа антивирусна защита, я включете. При покупката на дънната си платка сте получили и ръководство за нея. Прочете го внимателно, за да научите повече информация за настройките на BIOS-а.
     31. Не посещавайте съмнителни сайтове – порно, кракерски и други. Те може да заразят вашия компютър.
     32. Добре е от време на време да изтривате кеша и бисквитките (cookies) на браузъра си, защото има възможност да съдържат зловреден код.
     33. Сложете парола на акаунта, който използвате в операционната система. Добре е да използвате ограничен потребителски акаунт, защото по този начин вирусите няма да имат достъп до важните за системата файлове. В случай на нужда може да се логнете с администраторски акаунт, но тогава освен вас и вирусите ще имат по-голям достъп до операционната система.
     34. Истината е, че въпреки всички предпазни мерки и години опит, пак може да станете жертва на киберпрестъпление. Използването на компютър е рисковано. Приемете, че рано или късно ще се сблъскате с вирус или електронна измама и си направете план как ще действате.


< страница 1 2 3 4 5 6 >