как да се предпазим от заразяване с компютърни вируси
virus defence - безплатни антивирусни програми
Форум
Полезни линкове
Приятели и партньори
компютърни вируси
За Вирусна защита
софтуер за сигурност и оптимизация
Карта на сайта
компютърни вируси - oпределение и видове
За Вирусна защита
определения и термини за компютърна сигурност
компютърни вируси
софтуер за оптимизация на компютри
Полезни линкове
антивирусни лаборатории. Онлайн тестове за сигурност
информация за компютърни вируси и интернет измами
интернет измами и кражби
онлайн тестове на антивирусни програми и защитни стени
криптография - кодиране на данни
Приятели и партньори
възстановяване след срив на системата
признаци на заразяване с компютърен вирус
изтриване на компютърни вируси
софтуер за сигурност и оптимизация
софтуер за сигурност
avast! на Български
Irontrees.com
Търсене
Реклама
Нагоре
Copyright 2007-2008 © Virus Defence | Как да се предпазим от заразяване с компютърни вируси и друг malware

>> Как да се предпазим от заразяване с
компютърни вируси и друг Malware? <<

     21. Не посещавайте съмнителни сайтове – сайтовете с пиратско съдържание обикновено съдържат зловредни програми. Когато се опитате да изтеглите даден крак, често се появява съобщение, че има проблем и трябва да си изключите защитната стена. Разбира се, целта е да се преодолее защитата на компютъра ви и да бъдете заразени.За да ви убедят да го направите, кракерите обещават най-нови кракове, които обикновено ги няма другаде или са платени, но всъщност те не разполагат с тях. Бъдете внимателни! Дори и да изтеглите безпроблемно архива с крака, ще се окаже, че вътре няма крак, а вирус. Никога не вярвайте на кракери. Виждал съм във форуми изказвания от рода на „Защо ми давате линк към софтуер без крак? За какво ми е такъв софтуер? Толкова ли сте тъпи, че не сте сложили линк към крака?” Всъщност тъпите са тези, които пишат подобни неща. Краковете са просто стръв. Въпросът е дали ще захапете?
     22. Ако получите писмо, в което се иска да потвърдите някаква парола, не се подлъгвайте да го правите. Има много такива писма, които искат да попълните данните си от кредитната ви карта като се опитват да ви убедят, че са изпратени от вашата банка, електронен сайт за търговия и др. Тези писма са на пръв поглед убедителни, но ако се вгледате по-внимателно ще видите неправилен словоред, правописни грешки и др. В тях има линкове към точни копия на оригиналните сайтове, в които сте се регистрирали. Никоя фирма няма да ви изпраща писма след определен срок с искане да си подновите данните, защото е много рисковано. Мошениците веднага ще се възползват и ще компрометират доброто име на фирмата. Този вид измама се нарича phishing (риболов). Писмата са стръвта, а жертвите – рибите. Винаги ще се намери някой, който е достатъчно наивен, за да захапе кукичката. Има един нов метод за измами, подобен на фишинга – pharming (фарминг). При него, когато жертвата напише в уеб браузъра си даден интернет адрес, вместо него ще бъде отворен фалшив уеб сайт, който е точно копие на оригиналния. Това може да е уеб сайт на банка или друга организация, изискваща лични данни от вас. Жертвата е напълно сигурна, че това е истинският сайт, защото го е написала собственоръчно. Тази измама обикновено се осъществява чрез т.н. DNS poisoning.
     23. Винаги се отнасяйте сериозно, когато някой изисква лична информация от вас. Има много сайтове, които обещават награди, ако се регистрирате в тях или нещо друго, което е ценно за вас. За да се регистрирате трябва да посочите потребителско име, парола и имейл. Доста хора предпочитат да използват една и съща парола за различни сайтове, която може да е и същата, която използват на работния си компютър. За по-лесно те биха могли да посочат служебните си имейли, защото им се налага да ги проверяват по-често. От тях може да се разбере, в кои компании работят служителите. След това всичко е лесно – хакерът пробва потребителските акаунти и пароли и успява да проникне в мрежата на компанията. Това е един типичен пример за социално инженерство. Използвайте мениджър за пароли, в който да съхраните използваните от вас пароли. Така няма да има нужда да ги помните. Можете също така да създадете асоциации с паролите си и по този начин да ги запомните по-лесно.
     24. Когато използвате дискета на чужд компютър, я заключете. По този начин файловете на дискетата ще бъдат защитени. Съществуват вируси, които се самокопират върху всяка поставена във флопито дискета и унищожават всички файлове, записани върху нея. След заключването дискетата може да се използва за четене, но не и за запис. Аз лично съм си патил от такъв вирус. Разработвах една курсова работа върху Excel в гимназията и трябваше да направя предварително представяне пред преподавателя.
     С течение на времето дискетите се превърнаха в остарял носител на данни и използването им намаля значително за сметка на компакт дисковете. Поради тази причина и вирусите, посочени по-горе, изгубиха своята популярност. Интернет се оказа много по-добра възможност за разпространението на зловреден софтуер.
     С поевтиняването на флаш паметта потребителите започнаха да използват т.н. "флашки" за пренос на файлове, защото са удобни като флопи дискетите и са много по-надеждни от тях. Точно тук историята започна да се повтаря. Появиха се самокопиращи се на "флашки" вируси. Някои производители решиха да добавят защита срещу копиране, изтриване и модифициране на информацията, съхранявана на тях, по аналог на флопи дискетите. Препоръчвам Ви да използвате такива "флашки".


< страница 1 2 3 4 5 6 >