как да се предпазим от заразяване с компютърни вируси
virus defence - безплатни антивирусни програми
Форум
Полезни линкове
Приятели и партньори
компютърни вируси
За Вирусна защита
софтуер за сигурност и оптимизация
Карта на сайта
компютърни вируси - oпределение и видове
За Вирусна защита
определения и термини за компютърна сигурност
компютърни вируси
софтуер за оптимизация на компютри
Полезни линкове
антивирусни лаборатории. Онлайн тестове за сигурност
информация за компютърни вируси и интернет измами
интернет измами и кражби
онлайн тестове на антивирусни програми и защитни стени
криптография - кодиране на данни
Приятели и партньори
възстановяване след срив на системата
признаци на заразяване с компютърен вирус
изтриване на компютърни вируси
софтуер за сигурност и оптимизация
софтуер за сигурностavast! на Български
Irontrees.com
Търсене
Реклама
Нагоре
Copyright 2007-2008 © Virus Defence | Как да се предпазим от заразяване с компютърни вируси и друг malware

>> Как да се предпазим от заразяване с
компютърни вируси и друг Malware? <<

         - В Open Files ще видите отворените от потребителите файлове, кои потребители са ги отворили, видът на връзката (Windows, NetWare, Macintosh), полученото позволение при отваряне на файла.
     Имате възможност да прекратите връзките на определени потребители, да затворите отворени файлове, да промените настройките за достъп до споделените ресурси. Добре е да споделяте файлове в NTFS дялове заради по-голямата сигурност, която осигурява тази файлова система. По подразбиране Windows споделя специални ресурси, които се използват от системата и администраторите. При рестартиране на процеса Server тези ресурси си възстановяват първоначалните настройки. Обикновено не е необходимо те да се променят. По подразбиране дяловете на твърдия диск са споделени и ако някой разбие парола на потребителски акаунт и се свърже чрез него с компютъра ви, ще получи достъп до тези дялове. Затова всички акаунти трябва да имат сложни пароли. За да попречите на споделянето на файлове от вашия компютър, трябва да деинсталирате File and Printer Sharing for Microsoft Networks (виж т. 9).
     13. Не кликвайте върху изскочили прозорци със съобщения, преди да сте сигурни какво правите. Не се подвеждайте, че сте спечелили голяма награда (на мен ми се беше случило две поредни вечери да ми излиза едно и също съобщение, докато бях в Интернет, че съм спечелил $50 000, защото съм незнам си кой номер посетител)! Не бъдете наивни – безплатен обяд няма. Никой няма да ви даде награда без да получи нещо насреща. Във въпросното съобщение за $50000 се искаше да се обадя на посочен телефонен номер. Не да изпратя имейл, а да набера телефонен номер. Вероятно се досещате, че този телефонен номер е с допълнителни импулси.
     14. Когато сте в Интернет, трябва да бъдете винаги нащрек.
     15. Не отваряйте имейли от непознат източник и не забравяйте, че всеки прикрепен файл е потенциално опасен. Дори писма от познати могат да бъдат заразени с вируси и друг зловреден код.
     16. Използвайте криптирана (кодирана) връзка винаги, когато е възможно (HTTPS, FTPS).
     17. За да сте сигурни, че никой няма да прочете вашето писмо, се снабдете с криптираща програма.
     18. Стремете се да използвате утвърдени методи за цифрово подписване и компресиране на файлове с парола.
     19. Периодично проверявайте дигиталните подписи на системните файлове на Windows. За да направите това изберете Start/Run, напишете sigverif и натиснете Enter. По този начин ще заредите програмата File Signature Verification. Кликнете върху бутон Advanced и маркирайте отметката пред Notify me if any system files are not signed (Така ще бъдат проверени дигиталните подписи само на системните файлове и драйверите). Ако маркирате Look for other files that are not digitally signed, програмата ще провери дигиталните подписи и на несистемните файлове. Програмата Sigcheck, която е част от Windows Sysinternals, може да проверява и дигитални подписи на файлове в избрана от вас директория.
     Софтуерът е достъпен безплатно от този адрес http://www.sysinternals.com/
     20. Препоръчваме Ви да иползвате програмата System File Checker за проверка на защитените системни файлове на Windows и били ли са те обект на промяна. За да извършите проверката изберете Start/Run, напишете cmd и натиснете Enter. В отворилия се прозорец напишете sfc /scannow и натиснете Enter. Програмата ще ви поиска инсталационния диск на Windows. След като го поставите ще започне и самата проверка. Тя отнема много време и трябва да сте търпеливи. Ако бъдат открити файлове, които са били променени, програмата ще ги подмени с оригиналните. Но имайте едно наум - ако някои от файловете са ъпдейтнати, няма да искате да ги замените с по-старите.

< страница 1 2 3 4 5 6 >