как да се предпазим от заразяване с компютърни вируси
virus defence - безплатни антивирусни програми
Форум
Полезни линкове
Приятели и партньори
компютърни вируси
За Вирусна защита
софтуер за сигурност и оптимизация
Карта на сайта
компютърни вируси - oпределение и видове
За Вирусна защита
определения и термини за компютърна сигурност
компютърни вируси
софтуер за оптимизация на компютри
Полезни линкове
антивирусни лаборатории. Онлайн тестове за сигурност
информация за компютърни вируси и интернет измами
интернет измами и кражби
онлайн тестове на антивирусни програми и защитни стени
криптография - кодиране на данни
Приятели и партньори
възстановяване след срив на системата
признаци на заразяване с компютърен вирус
изтриване на компютърни вируси
софтуер за сигурност и оптимизация
софтуер за сигурност


avast! на Български
Irontrees.com
Търсене
Реклама
Нагоре
Copyright 2007-2008 © Virus Defence | Как да се предпазим от заразяване с компютърни вируси и друг malware

>> Как да се предпазим от заразяване с
компютърни вируси и друг Malware? <<

     6. Използването на кръпки (patches) с гарантирани цифрови подписи, а именно такива изтеглени от официалния сайт на приложението или други лицензирани сайтове, са най-подходящи за обновяване на даден софтуер.
     7. Инсталирайте драйвери с ясен произход. Използвайте сайтовете на разработчиците на хардуерните устройства, чийто драйвери обновявате.
     8. Ако ви се налага да работите с Интернет и да посещавате множество сайтове, е добре да използвате компютър, който е свързан само с Интернет, но не и с вътрешната ви мрежа.
     9. Обезопасете опасните Windows Services. Това са процеси, които се стартират с Windows и са необходими за безпроблемната работа на определени устройства и приложения. Някои от тях, обаче, представляват сериозна слабост в сигурността на операционната система. На следния сайт може да намерите подробна информация за тези процеси:
http://www.blackviper.com/WinXP/service411.htm
     Преди да извършите каквито и да било промени е добре да създадете System Restore Point. При Windows XP изберете Start/Programs/Accessories/System tools/System Restore. Изберете опция Create a restore point. По важните процеси, на които трябва да обърнете внимание са:
          А) Remote Registry – Този процес позволява регистъра на Windows да бъде променян чрез отдалечен достъп на потребители до вашия компютър. Това е много опасно и е препоръчително процесът да бъде дезактивиран. За да направите това, изберете Start / Run, напишете services.msc и натиснете Enter. В отворилия се прозорец кликнете с десен бутон върху Remote Registry и изберете Properties. На страница General в отворилия се прозорец ще видите три опции за Startup type:
               - Automatic – Процесът се зарежда при всяко стартиране на Windows.
               - Manual – Процесът се зарежда само, когато някое приложение има нужда от него.
               - Disabled – Процесът е дезактивиран и не може да се зареди.
          Вие изберете Disabled и натиснете ОК.
          Б) Telnet – Този процес позволява отдалечен достъп до компютъра ви и стартирането на приложения. Не е наличен в Win XP Home. По подразбиране е дезактивиран, но ако не е го дезактивирайте.
          В) Clipbook – Тази опция позволява да споделяте информацията, която копирате и кътвате, с други компютри. По подразбиране процесът е дезактивиран, но ако не е го дезактивирайте.
          Г) Routing and Remote Access – Позволява да бъде осъществена отдалечена връзка до компютъра чрез модем или друго устройство с цел да се осигури достъп до локалната мрежа, в която е компютъра чрез обикновена или VPN мрежа. По подразбиране процесът е дезактивиран, но ако не е го дезактивирайте.
          Д) Server – Този процес позволява споделяне на файлове и принтери в локалната мрежа. Ако нямате нужда от него, го дезактивирайте. Този процес е необходим за работата на друг процес – Computer Browser и за работата на приложението Microsoft Baseline Security Analyzer.
     Други важни настройки, които може да промените са следните:
          - Кликнете с десен бутон върху My Computer и изберете Properties. Отворете страница Remote и махнете отметките пред Allow users to connect remotely to this computer и пред Allow Remote Assistance invitations to be sent from this computer. По този начин ще попречите на други потребители да имат достъп до вашия компютър и споделянето на файлове и папки няма да е възможно.

< страница 1 2 3 4 5 6 >