как да се предпазим от заразяване с компютърни вируси
virus defence - безплатни антивирусни програми
Форум
Полезни линкове
Приятели и партньори
компютърни вируси
За Вирусна защита
софтуер за сигурност и оптимизация
Карта на сайта
компютърни вируси - oпределение и видове
За Вирусна защита
определения и термини за компютърна сигурност
компютърни вируси
софтуер за оптимизация на компютри
Полезни линкове
антивирусни лаборатории. Онлайн тестове за сигурност
информация за компютърни вируси и интернет измами
интернет измами и кражби
онлайн тестове на антивирусни програми и защитни стени
криптография - кодиране на данни
Приятели и партньори
възстановяване след срив на системата
признаци на заразяване с компютърен вирус
изтриване на компютърни вируси
софтуер за сигурност и оптимизация
софтуер за сигурност
avast! на Български
Irontrees.com
Търсене
Реклама
Нагоре
Copyright 2007-2008 © Virus Defence | Как да се предпазим от заразяване с компютърни вируси и друг Malware

>> Как да се предпазим от заразяване с
компютърни вируси и друг Malware? <<

     Преди всичко задължително трябва да инсталирате на компютъра си антивирусна програма и защитна стена, които могат да ви осигурят качествена защита.
     За да се предпазите от зловреден софтуер (malware = malicious software = зловреден софтуер), спазвайте следните съвети:
     
     1. В процеса на фрагментация файловете се разделят на много части (фрагменти), което води до забавяне на четенето им. Честото дефрагментиране на тези файлове води до подреждането на фрагментите в последователни сектори и по този начин се намалява времето за четенето им. Т.е. използването на софтуер за дефрагментация може да ускори значително производителността на компютъра Ви, а оттам и сканирането с използваната от вас антивирусна програма.
     
     2. Ъпдейтвайте редовно операционната си система.
     
     3. Избирайте надеждна парола с голяма дължина. Добре е дължината да не бъде под 15 символа. Комбинирайте малки и големи букви, цифри и специални знаци - @, $, &, ?. Не използвайте имена на близки хора. При разбиването на пароли често се използва т.н. „Речникова атака”. При нея се използва речник от думи, които се проверяват дали съответстват на търсената парола. Това е много сполучлив метод на атака, защото много хора избират кратки и лесни за запомняне думи за своите пароли. Можете да използвате безсмислено изречение, което има смисъл само за вас и можете лесно да го запомните. Добавете няколко специални знака и цифри и ще получите много силна парола.
     
     4. Настройте Windows да не съхранява LAN Manager hash на вашата парола. Когато си изберете потребителска парола, Windows я съхранява в две разновидности, известни като „hashes”. Те не се пазят като обикновен текст, а като криптиран такъв. Той се състои от неразбираеми и безсмислени низове от знаци, които всъщност представляват избраната парола. Двата вида „hashes” са LAN Manager hash (LM hash) и Windows NT hash (NT hash). LM hash се съхранява за обратна съвместимост с Windows 95 и 98. За да осъществите връзка със сървъри, които са базирани на тези операционни системи, ви е необходим този „hash” (изключвам случаите, при които е наличен Directory Services Client). Проблемът е, че LM hash е остарял и може да бъде разбит по-лесно чрез “brute force” или Речникова атака. Повече подробности може да прочетете тук:
Article ID:299656 http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=KB;EN-US;q299656&
     
     Има два начина да попречите на Windows да съхранява по-слабият „hash”.
          А) Създайте парола с минимална дължина 15 символа.
          Б) Забранете съхранявaнето на LM hash. Ако използвате Win XP, направете следното:
               1) Отворете Control Panel и изберете Administrative Tools. Изберете "Local Security Policy /Security Options".
               2) От списъка с настройките вдясно кликнете два пъти върху "Network Security: Do not store LAN Manager hash value on next password change".
               3) Изберете Enabled и натиснете OK. След това е необходимо да смените паролата. Ако нямате такава, трябва задължително да си сложите (изберете Control Panel /User Accounts).
     
     5. Инсталирайте операционна система с ясен произход – едно пиратско копие не може да Ви гарантира сигурност. Не забравяйте, че всеки софтуер, включително и една операционна система, може да бъде модифицирана с цел да навреди на вашия компютър. Желателно е да използвате лицензирани копия, особено когато машината Ви служи за работа и на нея съхранявате важни данни. За съжаление реалността е такава, че малко хора могат да си позволят платен софтуер с българските заплати.


< страница 1 2 3 4 5 6 >