как да се предпазим от заразяване с компютърни вируси
virus defence - безплатни антивирусни програми
Форум
Полезни линкове
Приятели и партньори
компютърни вируси
За Вирусна защита
софтуер за сигурност и оптимизация
Карта на сайта
компютърни вируси - oпределение и видове
За Вирусна защита
определения и термини за компютърна сигурност
компютърни вируси
софтуер за оптимизация на компютри
Полезни линкове
антивирусни лаборатории. Онлайн тестове за сигурност
информация за компютърни вируси и интернет измами
интернет измами и кражби
онлайн тестове на антивирусни програми и защитни стени
криптография - кодиране на данни
Приятели и партньори
възстановяване след срив на системата
признаци на заразяване с компютърен вирус
изтриване на компютърни вируси
софтуер за сигурност и оптимизация
софтуер за сигурност


avast! на Български
Irontrees.com
Търсене
Реклама
Нагоре
Copyright 2007-2008 © Virus Defence | Поддръжка на хард диск - форматиране, разделяне, дефрагментиране, повредени сектори

>> Поддръжка на хард диск <<

     Преди да инсталирате някоя от посочените по-долу програми Ви препоръчваме да прочетете внимателно лицензионното споразумение на производителя.

     Hard disk - Много подробна статия в Wikipedia, разказваща за развитието на компютърните хард дискове и различните технологии и архитектури на производство. Предоставен е интересен снимков материал и списък с производители на хард дискове.

     
1. Тестване на хард диска. Поправка на грешки и лоши сектори
     
1.1. Check Disk (MS DOS HDD Diagnostic Tool) – С тази програма може да извършите бързо сканиране на твърдия диск за грешки. В командния ред (Command Prompt - за да го пуснете изберете Start / Run и напишете "cmd") или в MS DOS напишете "chkdsk /?" (има интервал преди наклонената черта). След това натиснете ENTER и на екрана ще бъдат изведени всички параметри на тази команда. За да сканирате определен дял, напишете "chkdsk C:" ("C:" е дялът, който искате да сканирате).
     
1.2. Hard Disk Regenerator – Тази руска програма Ви позволява да сканирате твърдия си диск и да поправите някои от повредените сектори, ако бъдат открити такива. Уникалното при HDD Regenerator е, че чрез подходящо намагнетизиране възстановява повредени сектори, ако е възможно да бъдат възстановени (Така поне твърдят създателите й. До сега не съм имал възможност да проверя как се справя с това). Пробната версия възстановява само един сектор, но може да я използвате и за качествено тестване на твърди дискове за повредени сектори. Особено е подходящо да използвате програмата, ако сте си купили нов или втора употреба хард диск. Понякога се случва дисковете да имат дефекти и скоро след покупката им да се повредят. В резултат на това ценните Ви файлове ще бъдат изгубени безвъзвратно. Купувайки само маркови хард дискове ще намалите опасността от повреда.
     
1.3. MHDD - Този софтуер е подобен на HDD Regenerator, но за разлика от него е безплатен. MHDD работи под MS DOS.
     
1.4. S.M.A.R.T диагностика – Технологията SMART ще Ви помогне да откриете технически проблеми с твърдия диск. За да се възползвате от нея е необходимо първо да я включите от BIOS-а на дънната Ви платка. За да разберете как да го направите, прочетете ръководството, което сте получили към нея. Ако нямате такова, може да потърсите електронен вариант в сайта на производистеля й.
     След това е необходимо да отворите уеб сайта на производителя на хард диска Ви и да дръпнете програма за четене на SMART информацията, която се записва на него. Инсталирайте я и периодично правете проверки на състоянието на хард диска.
     За повече информация относно технологията S.M.A.R.T прочетете следната статия в Wikipedia.

     
2. Управление на дяловете на твърдия диск
     
2.1 Partition Logic – Безплатна и стабилна програма, с която ще можете да извършите безпроблемно разделяне на хард диск на желани от Вас дялове. Освен това, приложението Ви дава възможност да форматирате, оразмерявате и изтривате дялове и да извършвате други подобни операции, характерни за комерсиални приложения като "Partition Magic".
     Не съм имал възможността да тествам програмата, но съм чел добри отзиви за нея.
Partition Logic беше и в Топ 100 на PC Magazine за най-добрите продукти на 2008 г.
     
2.2. Форматиране под MS DOS (MS DOS Format) - Командата за форматиране на дял от хард диск под MS DOS е "format". Напишете "format /?" (без кавичките) и ще се появи списък с параметрите на тази команда. Ако искате да форматирате даден дял в NTFS файлова система, напишете "format /C: /FS:NTFS" ("С" е името на дяла, който искате да форматирате; FS: определя файловата система - FAT, FAT32, NTFS). Може също така да промените размера на клъстерите чрез параметъра "/А: size" (вместо size трябва да напишете колко байта да е клъстера. Например 4096 байта са 4КВ). Повече информация за т.н. клъстери е посочена в точка 2.3.
     След въвеждането на командата и параметрите на екрана ще бъдете попитани дали искате да изтриете всички данни от съответния дял. Натиснете "y" и след това ENTER. Следва анализиране на диска и накрая изтриване на всички файлове и директории. Не се колебайте да рестартирате компютъра, ако изведнъж решите, че трябва да спрете форматирането. Ако го направите преди анализа да е достигнал 100% - нищо няма да бъде изтрито.
     Тъй като понякога имената на дяловете в Windows се различават от тези в MS DOS е добре първо да проверите дяла, който искате да форматирате. Напишете "dir C: /p" (Командата "dir" ще Ви покаже всички файлове и главни директории в дял "С" на няколко страници. С натискането на клавиш можете да видите следващата страница). Вместо "p" можете да напишете и "w".
     По аналогичен начин може да извършите и форматиране на дискета (format /А:), но по-лесният вариант е да стартирате Windows и да изберете "Format" от контекстното меню на устройство А: . Флопи дискетите използват единствено FAT файлова система и не можете да я промените.
     
2.3. Форматиране под Windows (Windows Format) - За да форматирате даден дял на хард диска, изберете "Format" от контекстното му меню. Форматирането не винаги е възможно, защото в съответния дял може да са записани важни системни файлове. То е най-подходящо, ако съответният дял е неформатиран и поради това не може да се използва. Преди да започне форматирането ще бъдете попитани за размера на 1 клъстер. От този избор зависи колко ефективно ще бъде използвано свободното място на хард диска. По-големият размер на клъстерите означава по-голяма производителност, но и повече излишно заето пространство на твърдия диск. Ще ви дам един конкретен пример. Ако запишете файл с обем 10 КВ на дял с размер на къстерите 4КВ, файлът ще се запише на три клъстера. Техният обем е общо 12 КВ и след записването на файла ще останат свободни 2КВ. Но тези 2КВ всъщност няма да са свободни - те ще бъдат третирани като заети и следващият файл ще бъде записан от началото на следващия клъстер, защото така се опростява организацията на работата на файловата система. По този начин ще бъдат загубени два килобайта от обема на твърдия диск. На всеки файл се падат по няколко такива килобайта, наричани slack space или вътрешна фрагментация (Internal fragmentation).
     Препоръчвам Ви да изберете 4КВ за размер на клъстера. За повече информация относно клъстерите в NTFS и FAT вижте следната статия на Microsoft.

     
3. Дефрагментиране - Научете повече за процеса дефрагментиране.
     3.1 Auslogics Disk Defrag – Това е безплатна програма за дефрагментиране на хард дискове. Има приятен интерфейс и е лесна за работа. Не може да се сравнява с платените дефрагментатори, но все пак е безплатна и скоростта на дефрагментация e задоволителна.
     3.2. Diskeeper Lite - Безплатна версия на известния дефрагментиращ софтуер на Executive Software International, Inc. Приложението е от 2002 г., тъй като развитието му е спряно впоследствие.
     Дефрагментаторът се отличава със силно опростен интерфейс и висока скорост на работа.      Препоръвам Ви да разгледате програмата, защото наистина е добра. Въпреки, че е орязана версия на платения Diskeeper, дефрагментиращият алгоритъм е непроменен - разликата е в други допълнителни настройки като автоматично дефрагментиране, boot дефрагментация и др.
     Можете да я свалите от тук.
     3.3. JkDefrag - Безплатен дефрагментиращ софтуер с отворен код. Притежава интерфейс за Windows, но може да бъде стартиран и от командния ред (Command Prompt). Има добри възможности и си струва да го разгледате.

     4. Техническа информация
     4.1. SiSoftware Sandra - С този софтуер ще получите подробна информация за хард диска си - производител, сериен номер, размер на кеша, обем и др.
     4.2. Lavalys Everest - Тази програма също ще Ви предложи много подробна информация за твърдия Ви диск. Предимството й пред Sandra е, че е преведена на български език. В миналото съществуваше безплатна версия, наречена Everest Home Edition, но от 2005г. тя вече не се поддържа. За щастие програмата все още може да бъде намерена в сайтове като www.Softpedia.com. Ако компютърът Ви е закупен преди датата на последната версия, програмата ще съдържа информация за неговите компоненти.
     4.3. PC Wizard - Още една безплатна и много полезна програма от компанията CPUID (създателите на CPU-Z). PC Wizard ще Ви покаже детайлна техническа информация за дънната платка и останалите хардуерни компоненти, свързани към нея.

< страница 1 2 >