как да се предпазим от заразяване с компютърни вируси
virus defence - безплатни антивирусни програми
Форум
Полезни линкове
Приятели и партньори
компютърни вируси
За Вирусна защита
софтуер за сигурност и оптимизация
Карта на сайта
компютърни вируси - oпределение и видове
За антивирусна защита
определения и термини за компютърна сигурност
компютърни вируси
софтуер за оптимизация на компютри
Полезни линкове
антивирусни лаборатории. Онлайн тестове за сигурност
информация за компютърни вируси и интернет измами
интернет измами и кражби
онлайн тестове на антивирусни програми и защитни стени
криптография - кодиране на данни
Приятели и партньори
възстановяване след срив на системата
признаци на заразяване с компютърен вирус
изтриване на компютърни вируси
софтуер за сигурност и оптимизация
софтуер за сигурност
avast! на Български
Irontrees.com
Търсене
Реклама
Нагоре
Copyright 2007-2008 © Virus Defence | Регистрите на Windows | Почистване | Поправка | Редактиране | Дефрагментиране

>> Регистрите на Windows. Редактиране, почистване,
дефрагментиране, поправка <<

     Преди да инсталирате някоя от посочените по-долу програми ви препоръчваме да прочетете внимателно лицензионното споразумение на производителя.

     Повече информация за регистрите на Windows можете да прочете в следната подробна статия в Wikipedia - Windows Registry.

     1. Редактиране на регистри
     1.1. Registry Editor - Това е вграденият в Windows редактор на регистри. За да го заредите отворете Start Menu /Run , напишете regedit и натиснете Enter. Редакторът на регистри се използва за по-специални настройки на операционната система и изисква повече познания. Ако не знаете какво правите, по-добре не го правете.

     2. Почистване и поправка на Windows регистри
     Почистването на регистрите се извършва с цел да се подобри производителността на операционната система и да се намалят съобщенията за грешки.
     След като приключите с оптимизацията необходимо да рестартирате компютъра.
     2.1. CCleaner – Безплатна програма за оптимизация на компютъра с много добри възможности. Една от основните й функции е почистване на регистрите на WINDOWS от ненужните такива. Преди да извършите промени в регистрите е добре да създадете резервно копие, което да използвате в случай, че нещо се обърка. Отворете меню Start/ Programs /Accessories / System tools и изберете System Restore. В отворилия се прозорец маркирайте "Create a restore point" и натиснете бутон Next. Следвайте инструкциите. Възстановяването на регистъра става по аналогичен начин като маркирате опция "Restore my computer to an earlier time."
     2.2. System Mechanic – Много добра програма за цялостна поддръжка на компютъра. Една от възможностите й е да почиства и поправя ненужни и повредени регистри. За съжаление скоростта на сканиране не е много добра.
     2.3. RegSupreme Pro - Идеалната програма за почистване на регистрите на Windows. Отличава се с опростен интерфейс и много добра скорост на сканиране, изтриване и поправка на регистрите. Създател на приложението е компанията Macecraft.
     Можете да редактирате менютата New и Open With, които се намират в контекстното меню. RegSupreme Pro ще Ви запознае и с файловите формати, асоциирани с инсталираните на компютъра програми. Това далеч не са всички възможности на приложението.
     Най-мощният продукт на Macecraft се нарича jv16 power tools и представлява пакет от програми за поддръжка на компютъра - поправка, изтриване и дефрагментиране на регистрите, почистване на хард диска от ненужни файлове, впечатляваща със скоростта си търсачка на файлове и др. Приложението Ви дава възможност и да изтриете софтуер от списъка Ad/Remove Programs на Windows, които са деинсталирани, но присъстват все още този списък.

     3. Дефрагментиране на регистрите на Windows
     3.1. System Mechanic - Освен почистване софтуерният пакет на Iolo предлага и опция за дефрагментиране на регистрите на Windows преди зареждане на операционната система. Всички останали подобни програми, които съм виждал извършват дефрагментацията при заредена операционна система, след което е необходим рестарт.
     3.2. RegSupreme Pro - Разбира се този полезен пакет съдържа и програма за дефрагментиране на регистрите, наречена Registry Compactor. Преди да я стартирате е необходимо да затворите всички програми, които използвате. След приключване на дефрагментрацията е необходимо да рестартирате компютъра, защото всички промени извършени след нея няма да бъдат запаметени.
     RegSupreme Pro е наследник на известната и все още използвана програма RegCleaner на Jouni Vuorio. Той разработва и продуктите на финландците от Macecraft в момента. RegCleaner позволява ръчно изтриване на регистри на инсталирани или деинсталирани вече програми. Сега се нарича Software Manager. Програмата беше използвана от доста хора в миналото за преодоляване на защитата на пробни (trial) версии на платени приложения.
     3.3. Page Defrag (System File Defragmenter) - Още едно бижу от колекцията на Sysinternals. С тази програмка ще можете да дефрагментирате виртуалната памет и регистрите на Windows. За целта просто стартирайте приложението, маркирайте радио бутона срещу "Defragment at next boot" и натиснете "ОК".
     3.4. NT Registry Optimizer (NTREGOPT) - Още една популярно и безплатно приложение за дефрагментиране на регистри. Подобно на Page Defrag оптимизацията се извършва под Windows, след което е необходимо да рестартирате компютъра си.
     На посочената по-горе страница ще откриете още една полезна програма - ERUNT (Emergency Recovery Utillity NT). С нейна помощ можете да създадете резервни копия на регистрите си и след това да ги възстановите, ако е възникнал проблем.

     Всички приложения, с изключение на тези от точка 3.4, са тествани от мен и не съм срещал никакви проблеми при използването им.