как да се предпазим от заразяване с компютърни вируси
virus defence - безплатни антивирусни програми
Форум
Полезни линкове
Приятели и партньори
компютърни вируси
За Вирусна защита
софтуер за сигурност и оптимизация
Карта на сайта
компютърни вируси - oпределение и видове
За антивирусна защита
определения и термини за компютърна сигурност
компютърни вируси
софтуер за оптимизация на компютри
Полезни линкове
антивирусни лаборатории. Онлайн тестове за сигурност
информация за компютърни вируси и интернет измами
интернет измами и кражби
онлайн тестове на антивирусни програми и защитни стени
криптография - кодиране на данни
Приятели и партньори
възстановяване след срив на системата
признаци на заразяване с компютърен вирус
изтриване на компютърни вируси
софтуер за сигурност и оптимизация
софтуер за сигурност


avast! на Български
Irontrees.com
Търсене
Реклама
Нагоре
Copyright 2007-2008 © Virus Defence | Тестове за сигурност | Онлайн сканиране за компютърни вируси | Тестване на защитни стени

>> Тестове за компютърна сигурност <<

     1. Comodo Online Tests – Тук ще намерите три теста, с които да проверите колко добре Ви защитава, използваната от Вас защитна стена.
     Първият тест се нарича "Comodo Parent Injection Leak Test". Необходимо е да изтеглите специална програма, която ще извърши три опита да се свърже с друг компютър и да му изпрати написан от вас текст. Ако защитната Ви стена е добра и е с правилни настройки, тя ще Ви попита дали да позволи на програмата да осъществи връзката. Това означава, че тестът е успешен и сте добре защитени. Не трябва да разрешавате или блокирате достъпа за постоянно, за да бъдат извършени правилно и останалите тестове.
     Вторият тест се нарича "Comodo HIPS and Firewall Leak Test". Отново е необходимо да изтеглите специален софтуер, който ще извърши 5 теста, за да провери дали сте уязвими срещу експлоити, сред които и rootkits. Програмата е подходяща за тестване на антивирусната Ви защита.
     Третият тест се нарича "Hacker Guardian" и с него може да извършите онлайн сканиране на компютъра си за уязвимости. Тази услуга е подходяща за собственици на уеб сайтове, но при безплатния лиценз може да сканирате само вашият IP адрес.
     2. Gibson Research Corporation Shields Up! - Shields Up! е безплатна услуга за проверка на сигурността на Вашата Интернет защита. Прочетете внимателно упътването и сканирайте компютъра си.
     3. Gibson Research Corporation Leak Test - Програмата Leak Test проверява дали е възможно да се свърже с Интернет като преодолее защитната Ви стена. Ако не успее - Вие сте защитен добре.
     4. Spycar - От този сайт може да свалите програми, симулиращи поведението на компютърни вируси и друг зловреден софтуер. Ако антивирусната програма Ви предупреди за опасни файлове при тяхното стартиране или сваляне, това означава, че имате добър антивирусен софтуер или разработчиците му са наясно с тези тест файлове и са програмирали програмата да ги открива.
     Може да тествате антивирусната си програма и с Trojan Simulator. Тази програма симулира поведение на троянски кон.
     5. Dr.Web Online File Scanner – Това е сайт, на който може да сканирате файлове с големина до 12 МВ. Просто копирайте линка до файла в посоченото поле и натиснете бутон Scan.
     6. F-Secure Online Virus Scanner – Посредством този сайт може да извършите онлайн сканиране на компютър за вируси, директно от сървър на компанията F-Secure (известна с разработката на антивирусната си програма F-Secure Anti-Virus) и ще ви бъде изведен резултата от това сканиране. Разбира се трябва да имате много бърза Интернет връзка, което за съжаление е все още лукс в България. Тестването може да бъде извършено само с Internet Explorer, заради необходимостта от ActiveX.
     7. Kaspersky Free Virus Scan - От Касперски са Ви предоставили две възможности - да се подложите на онлайн сканиране за компютърни вируси и друг зловреден софтуер като изберете бутон Kaspersky Online Scanner или да проверите само отделни файлове за вируси с бутон Kaspersky File Scanner. Изборът е Ваш.
     8. Avast Online File Scanner - Това е онлайн антивирусен скенер на Alwil Software, с който може да проверявате съмнителните файлове на компютъра Ви за наличие на вируси, троянски коне, червеи и друг зловреден софтуер.
     9. Virus Total Online File Scan - Много ценен сайт. Той също Ви предоставя възможност да сканирате определени файлове, записани на компютъра Ви, но и нещо повече. Сканирането не се извършва само с една антивирусна програма, а с над 30. Това дава много по-голяма достоверност на получения резултат. Virus Total е подходящ за сканиране на файлове, които сте свалили от непознати или съмнителни сайтове. Ако случаят е точно такъв, просто натиснете бутон "Choose a file" и посочете въпросният файл. След това изберете "Send File". Сканирането отнема известно време, но е възможно файлът вече да е бил сканиран от друг потребител и в такъв случай ще видите резултата веднага, освен ако искате сканирането да бъде извършено отново. Въпреки че сайтът е преведен на близо двайсет езика, сред които турски и румънски, български превод все още липсва.
     Размерът на сканираният файл не може да бъде по-голям от 10 МВ. Имате възможност да го изпратите до Virus Total по още два начина: чрез и-мейл или чрез контекстното меню на Windows Explorer. Последният вариант според мен е най-удобен. За целта трябва да свалите и инсталирате програмката Virus Total Uploader.
     10. Антивирусни лаборатории - В този раздел сме Ви предоставили списък със специализирани уеб сайтове за тестване на антивирусни програми, защитни стени и друг софтуер за сигурност. В тях ще откриете противоречиви резултати от тестове, което е нормално. Причините са разнообразни - различни методи на оценяване, липса на обективност и др. Използвайте тези тестове за ориентир, но не им се доверявайте напълно. Доверете се на вашата преценка при избора си на софтуер за сигурност като винаги обръщайте голямо внимание на функционалността, а не на красивия дизайн.