как да се предпазим от заразяване с компютърни вируси
virus defence - безплатни антивирусни програми
Форум
Полезни линкове
Приятели и партньори
компютърни вируси
За Вирусна защита
софтуер за сигурност и оптимизация
Карта на сайта
компютърни вируси - oпределение и видове
За антивирусна защита
определения и термини за компютърна сигурност
компютърни вируси
софтуер за оптимизация на компютри
Полезни линкове
антивирусни лаборатории. Онлайн тестове за сигурност
информация за компютърни вируси и интернет измами
интернет измами и кражби
онлайн тестове на антивирусни програми и защитни стени
криптография - кодиране на данни
Приятели и партньори
възстановяване след срив на системата
признаци на заразяване с компютърен вирус
изтриване на компютърни вируси
софтуер за сигурност и оптимизация
софтуер за сигурност
avast! на Български
Irontrees.com
Търсене
Реклама
Нагоре
Copyright 2007-2008 © Virus Defence | Документи | Текстови редактори | Офис пакети | Форматите PDF и DjVu

>> Документи. Текстови редактори и офис пакети. <<

     Преди да инсталирате някоя от посочените по-долу програми Ви препоръчваме да прочетете внимателно лицензионното споразумение на производителя.

     1. Текстови редактори
     1.1. Notepad 2 - Малък и безплатен текстов редактор, подходящ за писането на програмен код. Той може да бъде и чудесен заместител на Notepad.
     1.2. Atlantis Nova - Малък, бърз и надежден руски текстов редактор. Приложението е безплатно, но за съжаление вече не се разработва. Създателите му от Rising Sun Solutions продължават да развиват единствено платената версия Atlantis Word Processor. Редактора е доста бърз и е подходящ за по-стари и слаби компютри. За съжаление не поддържа таблици. Документите се записват в Rich Text Format (rtf) или в "txt".
     1.3. Jarte - Безплатен текстов редактор, разработен въз основа на ядрото на програмата WordPad, която е част от Windows. Интерфейсът му е интересен и мисля, че ще Ви допадне. Имате възможност да пишете и форматирате текст и да го записвате в "*.doc" формат.
     1.4. YWriter - Това е едно по-специално приложение - с негова помощ ще можете да пишете книги и да подреждате главите и съдържанието им по удобен за Вас начин. Разгледах набързо програмата и мисля, че ще бъде много полезна за писатели и сценаристи.
     Все пак Ви препоръчвам да я тествате известно време като въвеждате и експортвате данни, за да прецените доколко е стабилна и надеждна.

     2. Офис пакети
     2.1. Open Office.org - Популярният безплатен офис пакет с отворен код. Това е основният конкурент на MS Office. Той претърпя голямо развитие през годините и в момента е един хубав офис пакет.
     2.2. KingSoft Office - Китайски офис пакет с идентичен на MS Office дизайн. Благодарение на това ще можете да свикнете с Kingsoft Office много бързо. Пакетът се състои от три приложения - Writer, Spreadsheets и Presentation. Както се досещате това са аналози на Word, Excel и Powerpoint. Освен идентичният външен вид китайците предлагат и възможност за запис на файловете в собствените формати на MS Office - doc, xls, ppt. Тъй като те са затворени е много трудно да се осъществи добра съвместимост с тях и по този начин от Microsoft поддържат своя монопол. Нямах много време да тествам пакета, но мисля че създателите му са хвърлили много усилия, за да го направят конкурентен на MS Office. Струва си да го разгледате.

     3. PDF
     Portable Document Format (PDF) - Статия в Wikipedia, разкриваща детайли относно този популярен формат за документи, предназначени за печат.
     3.1. Създаване и редактиране на PDF файлове
     3.1.1. DoPDF - Виртуален принтер, с чиято помощ можете да конвертирате в Portable Document Format всеки документ, който може да бъде принтиран.
     3.1.2. Prince - Софтуер за конвертиране на документи от HTML и XML формати в PDF. Prince предлага и възможност за запазване на форматирането чрез използване на CSS настройките.
     3.1.3. conv2pdf - Уеб сайт, предлагащ възможност за конвертиране на документи в PDF формат. Необходимо е просто да качите въпросния файл и той ще бъде обработен веднага. Отваря се нова страница, в която има линк за сваляне на преобразуваният документ.
     3.1.4. Zamzar - Уеб сайт за конвертиране на документи, снимки, архиви, аудио и видео файлове в най-използваните формати. То може да бъде извършено срещу заплащане или безплатно. Разликата е в скоростта на обслужване. Заявките на потребителите, които си плащат се обработват с предимство.
     3.2. Четене на документи в PDF формат
     3.2.1. Foxit Reader - Малък и бърз четец на PDF файлове. Притежава приятен интерфейс и не товари компютъра.
     3.2.2. Adobe Reader - Adobe са създателите на PDF формата. За да го популяризират те създават безплатното приложение Acrobat Reader, което по-късно преименуват на Adobe Reader. Една от основните причини да съществуват алтернативни програми като Foxit Reader, е че продуктът на Adobe не беше достатъчно оптимизиран и се нуждаеше от много системни ресурси. С излизането на осмата версия нещата се промениха. Причината беше стремежът на Microsoft да конкурират Adobe като създадат конкурентен на PDF формат. В отговор беше създаден един много по-олекотен продукт, който беше локализиран на много езици, сред които и български. Също така беше подобрена и поддръжката на кирилицата. Опитвал съм с Adobe Reader 7 да запиша документи написани на български език в текстов файл, но вместо букви се записваха странни знаци.
     Аз лично съм много доволен от конкуренцията между двете компании, защото очевидно дава добри резултати, от които най-много печелят потребителите.

     4. DjVu
     4.1. DjVu - Статия в Wikipedia, която разглежда историята на формата и прави сравнение с PDF.
     4.2. DjVu - нещо невиждано? - Кратка статия във вестник "Компютри" за този интересен формат.
     4.3. DjVu Софтуер - Продължение на горната статия, в което са разгледани приложения за създаване и разглеждане на DjVu документи.
     4.4. DjVu.org - Уеб сайт, посветен на формата DjVu.

     5. Фонетична кирилица - Безплатна фонетична кирилица за Windows и съвети за кирилизирането му.

     6. Проверка на правописа
     6.1. ItaEst - Безплатен софтуер за проверка на правописа в MS Office 2000, XP и 2003, създаден от Българската асоциация по компютърна лингвистика. Друг известен продукт на асоциацията е приложението SpeechLab за гласово възпроизвеждане на български текст.
     6.2. ActSoft Cyrilla Correct - Платен софтуер за сричкопренасяне и коригиране на текст, написан на български език. За щастие версия 2003 е безплатна за некомерсиална употреба.
     Тъй като лицензът позволява разпространение само от сайта на Act Soft, ще Ви бъдe трудно да я откриете, защото вече не се предлага официално. Имате няколко възможности да се сдобиете с нея - да я изтеглите от сайт за торенти, да намерите диск Freeware към списание Софтуер & Хардуер от брой 6 2004 г. или някой познат да ви я даде.
     Все пак можете да използвате и проверката за правопис на офис пакета Open Office.org, който има поддръжка за български език.