как да се предпазим от заразяване с компютърни вируси
virus defence - безплатни антивирусни програми
Форум
Полезни линкове
Приятели и партньори
компютърни вируси
За Вирусна защита
софтуер за сигурност и оптимизация
Карта на сайта
компютърни вируси - oпределение и видове
За антивирусна защита
определения и термини за компютърна сигурност
компютърни вируси
софтуер за оптимизация на компютри
Полезни линкове
антивирусни лаборатории. Онлайн тестове за сигурност
информация за компютърни вируси и интернет измами
интернет измами и кражби
онлайн тестове на антивирусни програми и защитни стени
криптография - кодиране на данни
Приятели и партньори
възстановяване след срив на системата
признаци на заразяване с компютърен вирус
изтриване на компютърни вируси
софтуер за сигурност и оптимизация
софтуер за сигурност

avast! на Български
Irontrees.com
Търсене
Реклама
Нагоре
Copyright 2007-2008 © Virus Defence | Видео карта | Плеъри | Конвертиране | Редактиране | Копиране на DVD дискове

>> Видеo карта. Тестване и настройки за производителност. Възпроизвеждане, редактиране и конвертиране на видео файлове <<

     Преди да инсталирате някоя от посочените по-долу програми, Ви препоръчваме да прочетете внимателно лицензионното споразумение на производителя.

     Graphics processing unit и Video card - Статии в Wikipedia, разглеждащи развитието на графичните ускорители през годините и техните основни производители. Предоставени са и линкове към други статии, в които са обяснени термини като Anti-aliasing, Anisotropic filtering, Pixel and Vertex Shaders и др.
     
1. Тестване на видео картата. Допълнителна техническа информация
     1.1. DirectX Diagnostic Tool - Можете да стартирате програмата от Start Menu /Run като напишете "dxdiag" и натиснете Enter. С нейна помощ можете да проверите дали има проблем при работа с видео картата Ви. Също така ще разберете и версията на инсталирания в момента видео драйвер.
     Възможно е при стартирането на DirectX Diagnostic Tool да бъдете запитани дали да извършите проверка на инсталираните драйвери за съвместимост с Windows (WHQL digital signatures check). Тъй като някои производители не предоставят драйверите си на Microsoft за извършване на тестове за съвместимост, може да се появи съобщение за потенциално опасни драйвери, които могат да навредят на компютъра Ви. Това не бива да Ви притеснява. Можете спокойно да пропуснете тази проверка.
     1.2. SiSoftware Sandra - С този софтуер ще получите подробна техническа информация за видео картата си и ще имате възможност да извършите тестове за проверка на нейната производителност. Sandra разполага и с безплатна версия, която е с ограничени възможности, но е изключително полезна.
     1.3. Lavalys Everest - Това приложение също ще Ви предложи много подробна информация за графичния Ви ускорител, както и разнообразни тестове за производителност. Предимството й пред Sandra е, че е преведена на български език. В миналото съществуваше безплатна версия, наречена Everest Home Edition, но от 2005г. тя вече не се поддържа. За щастие програмата все още може да бъде намерена в сайтове като www.Softpedia.com. Ако компютърът Ви е закупен преди датата на последната й версия, тя ще съдържа информация за неговите компоненти.
     1.4. Device Manager - Приложението е част от Windows и служи за проверка на драйверите на хардуерните компоненти на компютъра за евентуални проблеми. Чрез Device Manager можете да обновите драйверите на тези компоненти, да ги изключите/включите и др. За да стартирате програмата, натиснете бутона с логото на Windows и бутона Pause Break. Ще се появи прозорец System Properties. Отворете страница Hardware и натиснете бутон Device Manager.

     2. Подобряване на производителността на видео картата
     2.1. Обновяване на DirectX - DirectX оказва съществено влияние върху производителността на видео картата Ви. Последната версия на софтуера ще откриете в сайта на Microsoft. Повече информация можеte да прочетете в статията на Wikipedia - DirectX.
     2.2. Обновяване на драйвера на видео картата (video driver update) - Драйверът е специален софтуер, създаден да управлява определен хардуерен компонент. Последната версия на драйвера за видео картата Ви ще откриете в сайта на нейния производител. Новите видео драйвери обикновено подобряват производителността на графичния ускорител.
     2.3. Обновяване на драйвера на чипсета - Чипсетът е "гръбнакът" на дънната платка. Тъй като през него минава информацията от видео картата преди да бъде обработена от процесора, той е от изключителна важност за графичната производителност на компютъра Ви. Затова е добре да разполагате с последната версия на драйвера за чипсета. Ще го откриете в сайта на производителя му или в сайта на производителя на дънната Ви платка.
     2.4. Промяна на BIOS настройките, свързани с видео картата Ви - Включването на AGP Fast Write и увеличаването на обема на паметта, заделена за обработка на текстури (ако тези функции са налични), ще подобри графичната производителност на компютъра Ви. За да разберете как да го направите, прочетете ръководството към дънната платка. Ако нямате такова, можете да изтеглите електронен вариант от сайта на нейния производител.
     2.5. Riva Tuner - Популярен софтуер за оптимизиране на видео драйвери и овърклокване на видео карти.
     2.6. Power Strip - Платен софтуер за оптимизиране на производителността на видео картата. Можете да извършвате най-разнообразни настройки на цветовете, геометрията и видео драйверите. Интересното при това приложение е, че можете да създадете профили за определени програми. Когато те бъдат стартирани, предварително определените настройки ще бъдат активирани. По този начин можете да играете игрите си при максимално оптимизиран хардуер. Приложението не е за неопитни потребители.

     3. Видео плеъри
     3.1. KMPlayer - Корейски мултимедиен плеър с големи възможности за настройки на картината и звука. Преведен е на български език и е безплатен.
     3.2. GOMPlayer - Друг много добър видео плеър, притежаващ доста настройки за възпроизвеждане на видео файлове.

     4. Редактиране на видео файлове. Конвертиране между различни видео формати
     4.1. MediaCoder - Безплатен софтуер с отворен код и много добри възможности за конвертиране между популярни видео и аудио формати. Приложението също така дава възможност за разделяне и съединяване на видео файлове, копиране или конвертиране на части от тях, промяна на резолюцията, битрейта и др.

     5. Копиране на DVD дискове
     5.1. DVD Shrink - Популярен безплатен софтуер за създаване на резервни копия на защитени DVD дискове. Файловете могат да бъдат копирани върху хард диска и впоследствие записани върху DVD, CD или Blue-ray.
     Създаването на тези копия е възможно благодарение на Jon Lech Johansen и двама европейски програмисти, чиито имена не са известни. Тримата създават DeCSS - софтуер, който разбива CSS защитата срещу копиране на DVD дисковете през далечната 1999 г.
     5.2. DVD Decrypter - Още една известна програма, с чиято помощ ще можете да създадете резервни копия на DVD дисковете си.