как да се предпазим от заразяване с компютърни вируси
virus defence - безплатни антивирусни програми
Форум
Полезни линкове
Приятели и партньори
компютърни вируси
За Вирусна защита
софтуер за сигурност и оптимизация
Карта на сайта
компютърни вируси - oпределение и видове
За антивирусна защита
определения и термини за компютърна сигурност
компютърни вируси
софтуер за оптимизация на компютри
Полезни линкове
антивирусни лаборатории. Онлайн тестове за сигурност
информация за компютърни вируси и интернет измами
интернет измами и кражби
онлайн тестове на антивирусни програми и защитни стени
криптография - кодиране на данни
Приятели и партньори
възстановяване след срив на системата
признаци на заразяване с компютърен вирус
изтриване на компютърни вируси
софтуер за сигурност и оптимизация
софтуер за сигурностavast! на Български
Irontrees.com
Търсене
Реклама
Нагоре
Copyright 2007-2008 © Virus Defence | Компютърни вируси | Определение и видове

>> Компютърни вируси – определение и видове <<

     Компютърният вирус е програма, която се размножава и разпространява като атакува други програми. Това се извършва без знанието и разрешението на потребителя. Когато инфектираната програма е стартирана, вирусът извършва действие, което може да бъде:

     1. Дразнещо – показване на съобщение на определена дата, забавена производителност на системата, промяна на резолюцията на екрана, издаване на странни звуци и др.
     2. Фатално – изтриване на файлове, кражба на лични данни, сриване на системата и др.

     Зловредният софтуер се разпространява чрез прикрепени към имейли файлове; чрез P2P, LAN, WAN мрежи; чрез линкове към инфектирани сайтове, файлове и др.
     Не всички зловредни програми са вируси. Ето някои по-известни:

     1. Червеи – Червеят е програма, която се размножава, но не инфектира други програми. Той заразява компютри независимо дали са част от мрежа или не. Червеят се копира от и на флопи дискети, CD, DVD, Blu-Ray и "флашки", както и на различни дялове на хард диска. Ако заразеният компютър е част от мрежа, той може да инфектира и другите компютри в нея. Червеите често крадат и унищожават данни и се разпространяват основно чрез Интернет.
     2. Троянски коне – Троянският кон е зловредна програма, която е скрита в безобидна такава. Когато тази програма бъде стартирана, се стартира и троянският кон, за да изпълни определена задача. Троянските коне могат да откраднат лична информация (пароли, потребителски имена), да изтрият файлове, да форматират твърдия диск и др.
     3. Droppers (контейнери) – "Контейнерът" е такава програма, която е създадена да преодолее антивирусната защита на компютъра - обикновено чрез криптиране, което пречи на антивирусната програма да го засече. Тя се спотайва в компютъра до настъпването на определено събитие и тогава го инфектира с вируса, който съдържа, т.е. тя действа като „контейнер за вируси". Оттам идва и наименованието й.
     4. Бомби – Бомбата е вреден скрипт или програма, която се задейства при изпълнението на определени условия. Някои бомби се активират на определени дати като използват системния часовник. Например, бомбата може да бъде програмирана да изтрие всички *.doc файлове на Нова година. Друга бомба може да изчака да бъде отворена за 17 път и тогава да се задейства.

     Вирусите могат да се разпространяват чрез „контейнери” или да се размножават като червеите. Могат да атакуват като троянските коне, като се прикачат към други програми. Затова те са и най-опасни.
     Вирусите се делят на няколко вида:

     1. Boot секторен вирус – Този тип вируси инфектира boot записа на хард диска. Отначало той премества или презаписва оригиналния boot запис като го заменя с инфектиран. Преместеният оригинален запис се записва в сектор, който вирусът маркира като повреден, за да не се използва повече (антивирусните приложения няма да го сканират, защото е повреден). За да се заразите с такъв вирус трябва да стартирате компютъра си от инфектирана дискета, CD, DVD, Blu-Ray, флашка или друг носител на данни. При проверка на boot сектора, вирусът заблуждава антивирусната програма като я насочва да сканира чистото копие вместо заразеното.
     

< страница 1 2 >