как да се предпазим от заразяване с компютърни вируси
virus defence - безплатни антивирусни програми
Форум
Полезни линкове
Приятели и партньори
компютърни вируси
За Вирусна защита
софтуер за сигурност и оптимизация
Карта на сайта
компютърни вируси - oпределение и видове
За антивирусна защита
определения и термини за компютърна сигурност
компютърни вируси
софтуер за оптимизация на компютри
Полезни линкове
антивирусни лаборатории. Онлайн тестове за сигурност
информация за компютърни вируси и интернет измами
интернет измами и кражби
онлайн тестове на антивирусни програми и защитни стени
криптография - кодиране на данни
Приятели и партньори
възстановяване след срив на системата
признаци на заразяване с компютърен вирус
изтриване на компютърни вируси
софтуер за сигурност и оптимизация
софтуер за сигурностavast! на Български
Irontrees.com
Търсене
Реклама
Нагоре
Copyright 2007-2008 © Virus Defence | Социално инженерство, Дефрагментиране, Криптиране

>> Термини. Социално инженерство,
Дефрагментиране, Криптиране <<

     4. Какво представлява социалното инженерство?
    4.1. Social engineering
- Статия в Wikipedia, в която е разяснен терминът "Социално инженерство".
     
4.2. Социалното инженерство е начин да убедиш един човек, че си друга личност и по-този начин той да ти се довери и да ти даде информация, която обикновено не би споделил с непознат човек. Социалните инженери са измамници. Те владеят изкуството на лъжата много добре. Способни са да проникнат в базите данни на големи компании, да откраднат най-пазените им тайни и да ги използват, както намерят за добре. Тези хора са голяма заплаха за всяка една компания и могат да я унищожат. Книгата на Кевин Митник „Изкуството на измамата” (Art of Deception) представя в детайли същността на социалното инженерство. Не Ви препоръчвам да си купувате българското издание, защото преводът е много лош. Потърсете оригинала на английски език. В Интернет може да бъде открита нецензурираната първа глава на книгата, която съдържа кратка автобиография за Кевин Митник и разкрива интересни неща около неговата личност и свързани с нея фалшиви митове.
     IV. Софтуерни термини
     1. Какво представлява дефрагментирането?
    1.1. Defragmentation
- Кратка статия в Wikipedia за процеса дефрагментация.
    
1.2. За да разберете дефрагментирането, първо трябва да разберете какво представлява фрагментирането. Това е процес на разделяне на файлове на части (фрагменти). Когато си вземете нов хард диск, той е празен. Форматирате го в желания формат FAT 32, NTFS, … и започвате да го използвате. Отначало всичко върви добре, но после диска започва да чете и записва по-бавно. Какво е станало? Когато се записва даден файл, главите на хард диска го записват в последователни сектори. С течение на времето се трият и записват много файлове, някои от тях увеличават или намаляват размера си. Това води до записването им в непоследователни сектори и накъсването им на десетки или дори на стотици части (фрагменти), което забавя четенето им от главите на хард диска. За да се оптимизира работата на твърдия диск, са създадени програми за дефрагментиране, които не само сглобяват файловете в последователни сектори, но също така и оптимизират достъпа до тях като ги записват в по-бързи сектори на хард диска и намаляват възможността от бъдеща фрагментация.
    Времето за дефрагментиране зависи от степента на фрагментация на хард диска и обикновено отнема доста часове. От личен опит сме забелязали, че NTFS файлова система се дефрагментира по-бързо от FAT 32 файлова система. За да ускорите процеса, прекъснете връзките си с локални мрежи и Интернет и затворете всички ненужни програми във фонов режим, за да освободите повече памет (ако компютърът Ви е стар и нямате много свободна RAM памет). Добре е преди да направите всичко, което Ви написах досега, първо да почистите компютъра си от ненужни файлове, регистри и др. (Използвайте програми като CCleaner, System Mechanic, jv16 power tools).
     2. Какво представлява криптирането?
     
2.1. Encryption - Кратка статия в Wikipedia за процеса криптиране (кодиране).
     
2.2. Криптирането е процес на кодиране на файлове, дялове на твърдия диск, е-мейл съобщения чрез специален алгоритъм. Според Phil Zimmermann има три основни начина за криптиране:
     А) Първият се нарича конвенционално криптиране. При него изпращача на информация я кодира със специален ключ (парола) и я изпраща на получателя. За да може получателя да декодира информацията, той получава от изпращача и ключа. Ключът се изпраща по сигурен път, за да не попадне в неподходящи ръце. Това не е много надежден начин за защита на ценна информация.
     Б) Вторият начин се нарича публично криптиране. При него се използва публичен ключ за криптиране на ценните данни. Той е обществено достъпен за ползване и е създаден от получателя на данните. Чрез публичния ключ само се кодират данни. За разкодирането им е необходим личен ключ, който е известен само на създателя на публичния ключ.
     В) Третият вариант е комбинация между посочените два метода.

< страница 1 2 3 >