как да се предпазим от заразяване с компютърни вируси
virus defence - безплатни антивирусни програми
Форум
Полезни линкове
Приятели и партньори
компютърни вируси
За Вирусна защита
софтуер за сигурност и оптимизация
Карта на сайта
компютърни вируси - oпределение и видове
За антивирусна защита
определения и термини за компютърна сигурност
компютърни вируси
софтуер за оптимизация на компютри
Полезни линкове
антивирусни лаборатории. Онлайн тестове за сигурност
информация за компютърни вируси и интернет измами
интернет измами и кражби
онлайн тестове на антивирусни програми и защитни стени
криптография - кодиране на данни
Приятели и партньори
възстановяване след срив на системата
признаци на заразяване с компютърен вирус
изтриване на компютърни вируси
софтуер за сигурност и оптимизация
софтуер за сигурност

avast! на Български
Irontrees.com
Търсене
Реклама
Нагоре
Copyright 2007-2008 © Virus Defence | Термини - Компютърни вируси, Rootkit, Spyware, Adware

>> Термини. Компютърни вируси, Rootkit,
Spyware, Adware <<

     I. Компютърни вируси
     1. Компютърни вируси – определение и видове
     II. Malware
     1. Какво е Rootkit?
     1.1. Rootkit - В тази статия на Wikipedia ще научите основни неща, които трябва да знаете за "rootkit". Препоръчвам Ви да прочетете и статията на български език, но тя е по-кратка.
     1.2. Терминът rootkit (рууткит) се използва за описване на механизми и техники, чрез които зловредни програми, вкл. компютърни вируси, шпиони и троянски коне, се опитват да се скрият от антивирусни програми и други приложения за сигурност. Според Марк Русинович съществуват няколко групи rootkits:
     A) Устойчиви Rootkits - Устойчивият rootkit е такава зловредна програма, която се активира при всяко рестартиране на компютъра. Тези програми съдържат код, който се съхранява в регистъра или файловата система и се стартира без потребителска намеса.
     Б) Зависещи от паметта Rootkits - Зависещите от паметта rootkits са зловредни програми, които нямат устойчив код и са записани единствено в паметта. Поради тази причина те не оцеляват при рестартиране на операционната система.
     В) User-mode Rootkits - Има много методи, чрез които rootkits се опитват да останат незабелязани. Когато дадено приложение (например Windows Explorer) изведе списък със съдържанието на една директория, user-mode rootkit програмата ще прекъсне и модифицира изходните данни, за да премахне следите от присъствието си, които иначе биха били открити лесно.
     Г) Kernel-mode Rootkits - Kernel-mode rootkits са много опасни, защото работят на едно ниво с операционната система и по този начин могат да манипулират информацията, която тя извежда. Това прави тяхното откриване много трудно. Обикновено се налага сканиране на хард диска от друга операционна система или неговото форматиране. Често използван метод за прикриване на присъствието на един процес е като бъде изтрит от списъка със заредените в ядрото на операционната системата процеси. Така той ще бъде невидим за програми като Task Manager или Process Explorer.

     Важно е да запомните, че rootkits са трудно откриваеми програми, които често се използват, за да прикрият присъствието на друг зловреден софтуер - keyloggers, worms, sniffers и др. Антивирусните програми могат да ги откриват, но е добре от време на време да използвате и специални скенери за rootkits на различни софтуерни разработчици.
     Може да намерите повече информация за rootkits на следния уеб сайт - www.rootkit.com.
     2. Какво е Spyware?
    2.1. Spyware
– Подробна статия в Wikipedia за термина Spyware (Спайуер).
     2.2. Spyware е софтуер, който се инсталира на даден компютър без знанието на потребителя и събира лична информация за него (посещавани уеб сайтове, пароли за достъп, писма и други електронни документи), която в последствие изпраща до своя създател. Терминът Spyware включва keyloggers (запаметяват всеки натиснат клавиш на клавиатурата), backdoor trojans (създават възможност за отдалечен достъп до компютъра, който са заразили), password stealers (крадци на пароли), botnet worms (извършват кражби на корпоративни данни и сривове в сигурността на атакуваните мрежи). Обикновено Spyware се разпространява с безплатен софтуер, който е създаден от неизвестен софтуерен разработчик.
     3. Какво е Adware?
    3.1.
Adware - В тази статия на Wikipedia е представено описание на термина Adware (Едуер или наричан още Адуер) и са изброени известни програми, които се разпространяват с такъв софтуер.
     3.2. Adware е софтуер, който показва рекламни съобщения, докато сърфирате в Интернет (например т.н. "pop ups", които представляват отварящи се нови прозорци с рекламно съдържание) или използвате безплатна програма (Kazaa; Flashget, преди да стане безплатен). Много често този софтуер се инсталира на компютъра без знанието на потребителя и го затрупва с реклами. Поради тази причина adware е нежелан и трябва да бъде изтрит. Имайте в предвид, че някои безплатни програми не могат да работят без рекламния софтуер да е активен. Чрез приходите от реклама авторите му се издържат и могат да си позволят да не искат пари за своя софтуер. Ако сте попаднали на такова приложение Ви препоръчвам да потърсите аналог, който е без adware. Sourceforge.net е известен сайт за софтуер с отворен код и там може да намерите много полезни и при това безплатни приложения.

< страница 1 2 3 >