как да се предпазим от заразяване с компютърни вируси
virus defence - безплатни антивирусни програми
Форум
Полезни линкове
Приятели и партньори
компютърни вируси
За Вирусна защита
софтуер за сигурност и оптимизация
Карта на сайта
компютърни вируси - oпределение и видове
За Вирусна защита
определения и термини за компютърна сигурност
компютърни вируси
софтуер за оптимизация на компютри
Полезни линкове
антивирусни лаборатории. Онлайн тестове за сигурност
информация за компютърни вируси и интернет измами
интернет измами и кражби
онлайн тестове на антивирусни програми и защитни стени
криптография - кодиране на данни
Приятели и партньори
възстановяване след срив на системата
признаци на заразяване с компютърен вирус
изтриване на компютърни вируси
софтуер за сигурност и оптимизация
софтуер за сигурност

avast! на Български
Irontrees.com
Търсене
Реклама
Нагоре
Copyright 2007-2008 © Virus Defence | Компютърна памет (RAM) | Тестване за грешки | Оптимизиране | Техническа информация

>> Компютърна памет (RAM). Тестване,
оптимизиране, техническа информация <<

     Преди да инсталирате някоя от посочените по-долу програми ви препоръчваме да прочетете внимателно лицензионното споразумение на производителя.

     Random Access Memory (RAM) - Статия в Wikipedia, в която са разгледани различни видове оперативна компютърна памет и са предоставени линкове към други статии, разглеждащи технологии и термини, свързани с паметта. Статията има и български аналог - "Памет с произволен достъп".
     1. Тестване на RAM памет – То е особено подходящо при закупуването на памет. Въпреки, че тя се тества от производителя, винаги е възможно да има скрит дефект. Ако пък паметта е втора ръка, то тогава тестването е задължително.
     1.1. Memtest86 – Безплатна програма за тестване на паметта. След като я стартирате ще бъдат извършени няколко вида тестове и накрая ще ви бъде изведен резултата от тях.
     1.2. Memtest86+ - Тя е базирана върху Memtest86 и има за цел да добави допълнителна функционалност към оригиналната програма.
     1.3. Doc Memory - Още една безплатна програма за тестване на паметта.

     2. Оптимизиране на виртуална и оперативна памет
     2.1. O&O Clever Cache – Платена програма за оптимизиране на използваните от компютъра оперативна и виртуална памети. Разработена е от O&O Software Gmbh.
     2.2 Определяне на размера на виртуалната памет - По подразбиране размерът на използваната виртуална памет се определя автоматично от Windows XP, но ако искате може да въведете друга стойност. За целта отворете System Properties чрез клавишната комбинация "Win бутон + Pause/Break" или изберете "Properties" от контекстното меню на иконката на "My Computer". Изберете страница "Advanced" в отворилия се прозорец и натиснете бутон "Settings" в раздел "Performance". Ще се отвори прозорец с три страници.
     Първата се нарича "Visual Effects" и Ви дава възможност да изберете кои визуални ефекти да бъдат активирани. "Adjust for best performance" ще изключи красивата визия на Windows XP и ще се сблъскате с класически Windows 2000 интерфейс.
     Втората страница е "Advanced". Изберете бутон "Change" в раздел "Virtual memory". В отворилия се прозорец маркирайте дяла от хард диска, в който искате да бъде виртуалната памет. След това маркирайте кръгчето пред "Custom Size" и посочете минималния и максималния размер на виртуалната памет. След като го направите натиснете бутон "Set". Можете да премахнете съществуващата виртуална памет в друг дял като го маркирате и изберете "No paging file" и бутон "Set". Имайте предвид, че е най-добре виртуалната памет да бъде в самостоятелен дял, за да не се фрагментира лесно.
    Третата страница се нарича "Data Execution Prevention". В нея се извършва настройка на едноименната функция DEP, която Ви предпазва от нежелано стартиране на опасни скриптове в паметта, извършвано от вируси и други вредни програми. За да работи пълноценно тази технология е необходимо процесорът Ви да я поддържа. Информация за това е посочена в долната част на прозореца.

     3. Техническа информация за RAM паметта
     3.1. SiSoftware Sandra - С този софтуер може да извършите различни тестове за производителност на компютърната Ви памет и да сравните резултатите с готови такива от други тестове. Също така ще получите и подробна информация за поддържаните от паметта функции, нейният обем, производител, честота на опресняване, скорост на паметта, латентност и др.
     3.2. Lavalys Everest - Тази програма също ще Ви предложи много подробна информация за паметта, както и разнообразни тестове за производителност. Предимството й пред Sandra е, че е преведена на български език. В миналото съществуваше безплатна версия, наречена Everest Home Edition, но от 2005г. тя вече не се поддържа. За щастие тя все още може да бъде намерена в сайтове като www.Softpedia.com. Ако компютърът Ви е закупен преди датата на последната версия, програмата ще съдържа информация за неговите компоненти.
     3.3. PC Wizard - Безплатен софтуер от компанията CPUID (създателите на CPU-Z). PC Wizard ще Ви покаже детайлна техническа информация за използваната компютърна памет и останалите хардуерни компоненти на компютъра.