как да се предпазим от заразяване с компютърни вируси
virus defence - безплатни антивирусни програми
Форум
Полезни линкове
Приятели и партньори
компютърни вируси
За Вирусна защита
софтуер за сигурност и оптимизация
Карта на сайта
компютърни вируси - oпределение и видове
За антивирусна защита
определения и термини за компютърна сигурност
компютърни вируси
софтуер за оптимизация на компютри
Полезни линкове
антивирусни лаборатории. Онлайн тестове за сигурност
информация за компютърни вируси и интернет измами
интернет измами и кражби
онлайн тестове на антивирусни програми и защитни стени
криптография - кодиране на данни
Приятели и партньори
възстановяване след срив на системата
признаци на заразяване с компютърен вирус
изтриване на компютърни вируси
софтуер за сигурност и оптимизация
софтуер за сигурностavast! на Български
Irontrees.com
Търсене
Реклама
Нагоре
Copyright 2007-2008 © Virus Defence | Дънна платка | Настройки и ъпгрейд на BIOS

>> Дънна платка. Настройки и ъпдейт на BIOS <<

     Преди да инсталирате някоя от посочените по-долу програми ви препоръчваме да прочетете внимателно лицензионното споразумение на производителя.

     Motherboard - Дънната платка е основата на всеки компютър. Към нея се свързват всички останали компоненти - процесор, памет, видео карта, звукова карта, монитор, клавиатура, принтер и др. В настоящата статия в Wikipedia са представени накратко основните елементи, от които се състои една дънна платка, водещите производители в момента, историята на развитието на дънните платки и др.
     
1. Тестване на дънната платка. Техническа информация
     1.1.
SiSoftware Sandra - С този софтуер може да извършите различни тестове за производителност на хардуерните елементи, инсталирани на дънната Ви платка и да сравните резултатите с готови тестове на други компоненти. Също така ще получите и подробна информация за поддържаните от дъното Ви компютърни части.
     1.2. Lavalys Everest - Тази програма също ще Ви предложи много подробна информация за дънната платка, както и разнообразни тестове за производителност. Предимството й пред Sandra е, че е преведена на български език. В миналото съществуваше безплатна версия, наречена Everest Home Edition, но от 2005г. тя вече не се поддържа. За щастие тя все още може да бъде намерена в сайтове като www.Softpedia.com. Ако компютърът Ви е закупен преди датата на последната версия, програмата ще съдържа информация за неговите компоненти.
     1.3. PC Wizard - Още една безплатна и много полезна програма от компанията CPUID (създателите на CPU-Z). PC Wizard ще Ви покаже детайлна техническа информация за дънната платка и останалите хардуерни компоненти, свързани към нея.

     2. BIOS
     2.1. Опреление за BIOS. Настройки
     2.1.1. BIOS (Basic Input/Output System) - От тази статия на Wikipedia ще разберете какво представлява BIOS-а и как да използвате многобройните настройки, които предлага. Накратко това е софтуерът, който се грижи за стартирането на компютъра Ви. Той определя кои хардуерни устройства може да използвате, какво напрежение да бъде подавано към тях, откъде да бъде зареден boot записа на операционната система и др. По всяка вероятност заедно с дънната Ви платка трябва да сте получили и ръководство как да използвате нейния BIOS. Ако нямате такова, изтеглете си електронен вариант от сайта на производителя.
     2.2. BIOS Update
     2.2.1. BIOS Agent – С помощта на тази програма ще разберете версията на вашия BIOS и друга ценна информация, която да ви помогне за неговото обновяване. За да научите повече за начина на обновяване на вашият BIOS, прочетете упътването към дънната ви платка. Препоръчително е да не обновявате BIOS-а си , освен ако това наистина се налага, защото ако по време на ъпдейта изгасне тока или възникне друг проблем, това може да е краят за вашата дънна платка (ако биосът се повреди и липсва негово резервно копие).
     2.2.2. Uniflash - Това е една статия от вестник Компютри, която може да ви е от полза, в случай че искате да обновите своя BIOS. На сайта на вестник "Компютри" може да прочетете и много други интересни статии за софтуер и хардуер.