как да се предпазим от заразяване с компютърни вируси
virus defence - безплатни антивирусни програми
Форум
Полезни линкове
Приятели и партньори
компютърни вируси
За Вирусна защита
софтуер за сигурност и оптимизация
Карта на сайта
компютърни вируси - oпределение и видове
За Вирусна защита
определения и термини за компютърна сигурност
компютърни вируси
софтуер за оптимизация на компютри
Полезни линкове
антивирусни лаборатории. Онлайн тестове за сигурност
информация за компютърни вируси и интернет измами
интернет измами и кражби
онлайн тестове на антивирусни програми и защитни стени
криптография - кодиране на данни
Приятели и партньори
възстановяване след срив на системата
признаци на заразяване с компютърен вирус
изтриване на компютърни вируси
софтуер за сигурност и оптимизация
софтуер за сигурност

avast! на Български
Irontrees.com
Търсене
Реклама
Нагоре
Copyright 2007-2008 © Virus Defence | Организации, защитаващи правата на децата в Интернет

>> Организации, защитаващи правата на децата в Интернет <<

     1. На първо място е редно да започнем с Държавната агенция за закрила на детето. Това е българската организация, която би трябвало да защитава правата на българските деца. Казвам "би трябвало", защото на практика нещата не стоят точно така. Държавната агенция за закрила на детето е създала специален сайт за деца, който има за цел да им даде съвети как да се предпазят от непознати хора, които могат да ги наранят. Посочени са правата на децата, речник на по-сложните термини и др. Дори има линк към документ, в който са посочени правила за безопасна работа в Интернет и училищната мрежа.
     Дотук всичко звучи добре, но за съжаление не е така. Линкът към този документ не работи. И проблемът не е само този. Сайтът не е създаден със средства на Държавната агенция за закрила на детето, а е финансиран от UNICEF. Ние не живеем в страна от третия свят, за да се налага UNICEF да финансира такъв проект. Сайтът не е върхово постижение на уеб дизайна и цената за направата му би била една много скромна сума за възможностите на нашата държава. Освен това сайтът е ориентиран към деца, но не мисля че е направен достатъчно интересен за децата.
     12.01.2008г. Сайтът за деца, поддържан от Държавната агенция за закрила на детето все още стои непроменен и линкът все още не работи. Без коментар.
     2. Наскоро започна националната кампания "Децата безопасно в Интернет" по инициатива на Майкрософт. Един от партньорите на проекта е сайта Аз детето, в който се провежда играта "Осмото правило", която има за цел да запознае децата с правилата за безопасна работа в Интернет.
     В сайта http://safe.teacher.bg/ е качена полезна информация, предназначена за родители, учители и ученици под формата на игри и въпроси. Сайтът е много добре направен и Ви препоръчвам да го посетите. Засега това е най-полезният сайт за деца на подобна тематика, който съм видял в българското Интернет пространство.
     3. Българският сайт за борба с вредното и незаконно съдържание в Интернет (WEB112) Тук може да подадете сигнал за детска порнография, която сте видели в интернет сайтове или имате данни, че се разпространява от определени хора. В сайта ще намерите и съвети, насочени към родители и деца за безопасно използване на Интернет. Web 112 е част от международната асоциация INHOPE (International Association of Internet Hotlines).
     3. UNICEF (United Nations Children's Fund) - Това е организацията, която защитава правата на децата по целия свят. Тя е създала сайта "The Magic", чиято цел е да покаже колко е важно медиите да се включат в инициативата за създаването един по-добър свят за децата. В него са посочени и популярни сайтове, които са предназначени за деца и родители и имат за цел да ги информират за опасностите в интернет пространството. Препоръчваме Ви да отделите повече време на този сайт и да прочетете информацията, която съдържа, защото тя наистина е важна.
     4. Voices of Youth - Това е Интернет сайт, създаден и поддържан от UNICEF, чиято цел е да даде възможност на младите хора да обсъждат проблеми, които ги интересуват и да контактуват с други младежи. Този сайт е много важен за децата от развиващите се страни, защото чрез него гласът им ще бъде чут навсякъде, където има Интернет. За съжаление те обикновено нямат достъп до Интернет и съответно връзка с останалия свят.

 

< страница 1 2 3 >