как да се предпазим от заразяване с компютърни вируси
virus defence - безплатни антивирусни програми
Форум
Полезни линкове
Приятели и партньори
компютърни вируси
За Вирусна защита
софтуер за сигурност и оптимизация
Карта на сайта
компютърни вируси - oпределение и видове
За антивирусна защита
определения и термини за компютърна сигурност
компютърни вируси
софтуер за оптимизация на компютри
Полезни линкове
антивирусни лаборатории. Онлайн тестове за сигурност
информация за компютърни вируси и интернет измами
интернет измами и кражби
онлайн тестове на антивирусни програми и защитни стени
криптография - кодиране на данни
Приятели и партньори
възстановяване след срив на системата
признаци на заразяване с компютърен вирус
изтриване на компютърни вируси
софтуер за сигурност и оптимизация
софтуер за сигурност

avast! на Български
Irontrees.com
Търсене
Реклама
Нагоре
Copyright 2007-2008 © Virus Defence | Компютърни процесори | Производителност, температура и техническа информация

>> Централен процесор. Производителност,
температура и техническа информация <<

     Преди да инсталирате някоя от посочените по-долу програми Ви препоръчваме да прочетете внимателно лицензионното споразумение на производителя.

     Процесори и Микропроцесори - Две интересни статии в Уикипедиа, посветени на развитието на процесорите и появата на микропроцесорите през 70-те години, които правят възможно създаването на персоналния компютър. Може да прочетете и статията "Централен процесор", която е на български език.

     1. Тестване на производителността. Техническа информация
     1.1. SiSoftware Sandra - С този софтуер може да извършите различни тестове на процесора Ви за производителност и да сравните резултатите с готови тестове на други процесори. Също така ще получите и подробна информация за поддържаните от CPU-то Ви функции, вида на ядрото, обема на L1 и L2 кешовете, брой на транзисторите, тактова честота (frequency) и друга подробна информация. Sandra има и безплатна версия, която е с по-ограничени възможности, но също ще Ви бъде от голяма полза.
     1.2. Lavalys Everest - Този софтуер също предоставя много подробна информация за процесора, както и разнообразни тестове за производителност. Предимството й пред Sandra е, че е преведена на български език. В миналото съществуваше безплатна версия, наречена Everest Home Edition, но от 2005г. тя вече не се поддържа. Въпреки това, тя все още може да бъде намерена в сайтове като www.Softpedia.com. Ако компютърът Ви е закупен преди датата на последната версия, програмата ще притежава информация за неговите компоненти.
     1.3. CPU-Z - Малка, но много полезна програмка, която ще ви изведе основна информация за използвания от Вас процесор, модела на дънната Ви платка, вида и обема на инсталираната оперативна памет, версията на DirectX.
     1.4. PC Wizard - Още една безплатна и много добра програма от компанията CPUID (CPU-Z е най-известният им продукт). PC Wizard ще Ви покаже детайлна информация за хардуерните компоненти, от които е съставен вашия компютър, включително и за процесора.

     2. Проверка на температурата на процесора
     2.1. Температурата на процесора може да бъде проверена от BIOS-а на дънната платка. Прочетете ръководството към нея, за да разберете как да го направите. В сайта на производителя на дънната Ви платка ще намерите електронен вариант на упътването.
     Съществуват и други програми за проверка на температурата на процесора, но данните от BIOS-а са най-точни.