как да се предпазим от заразяване с компютърни вируси
virus defence - безплатни антивирусни програми
Форум
Полезни линкове
Приятели и партньори
компютърни вируси
За Вирусна защита
софтуер за сигурност и оптимизация
Карта на сайта
компютърни вируси - oпределение и видове
За антивирусна защита
определения и термини за компютърна сигурност
компютърни вируси
софтуер за оптимизация на компютри
Полезни линкове
антивирусни лаборатории. Онлайн тестове за сигурност
информация за компютърни вируси и интернет измами
интернет измами и кражби
онлайн тестове на антивирусни програми и защитни стени
криптография - кодиране на данни
Приятели и партньори
възстановяване след срив на системата
признаци на заразяване с компютърен вирус
изтриване на компютърни вируси
софтуер за сигурност и оптимизация
софтуер за сигурностavast! на Български
Irontrees.com
Търсене
Реклама
Нагоре
Copyright 2007-2008 © Virus Defence | Антивирусни скенери и почистващи програми за Malware

>> Антивирусни скенери и почистващи програми
за Malware <<

     Преди да прочете информацията, която съм написал по-долу, искам да уточня значението на някои използвани термини:
     А)
Почистващ инструмент (Removal Tool) - софтуер, създаден специално за откриване и премахване на определен вирус.
     Б)
Комбиниран почистващ инструмент (Combined Removal Tool) - Почистващ инструмент, който открива и премахва определена група компютърни вируси и други зловредни програми (Malware).
     В)
Антивирусен скенер (Antivirus Scanner) - Посочените по-горе почистващи инструменти са вид антивирусни скенери, но те откриват само предварително определени вируси. Програмите, които по-долу съм посочил като антивирусни скенери, откриват и непознати компютърни вируси - такива, за които няма информация във вирусните дефиниции. Разликата между антивирусните скенери и антивирусните програми е, че първите не предпазват компютъра от заразяване.

    I. Антивирусни скенери
    
1. Antivirus software - В тази статия на Wikipedia ще намерите информация за работата на антивирусните програми, обяснения на специфични термини, история на развитието на вирусите и други.
     
2. ClamWin Free Antivirus – Безплатен скенер с отворен код. Има много добър сканиращ алгоритъм. ClamWin Free Antivirus е open-source приложение и е базирана на енджина на ClamAV. Основният недостатък на програмата е бавната скорост на сканиране.
     
3. Dr.Web Cure It – Безплатен руски антивирусен скенер с много надежден алгоритъм за откриване на компютърни вируси и друг зловреден софтуер. Платената версия се използва за защита на руски министерства. За разлика от другите посочени антивирусни скенери, Dr.Web Cure It не изисква инсталация и представлява само един изпълним файл. Друго нейно предимство е, че е преведена на български език. Основните ограничения на скенера спрямо пълната версия (Dr.Web Antivirus) са липсата на защита в реално време и сканиране в архиви.
     4.
BitDefender Free Edition - Безплатната версия на антивирусната програма BitDefender. Ограничението спрямо платената такава е в липсата на защита в реално време, т.е. софтуерът е подходящ само за ръчно сканиране на компютъра. На практика той е мощен антивирусен скенер с добра скорост на сканиране и висока откриваемост на вируси и вирусоподобни програми.
     5. Sophos Threat Detection Test - Този антивирусен скенер е създаден от
Sophos. Може да го използвате за пробен период от 30 дни, но същевременно имате достъп до базата данни с вирусни дефиниции. Основен недостатък на скенера е, че само посочва къде се намират заразените или съмнителни файлове, но не ги обезврежда.
     
6. VCleaner - Kомбиниран почистващ инструмент за няколкостотин компютърни вируса. Разработен е от Grisoft и е безплатен.Характерно е, че работи в конзолен вариант, но не може да бъде стартиран под MSDOS. Предимството на този почистващ инструмент пред други, е че не натоварва компютъра и е подходящ за машини с по-слаби характеристики. Като много голям недостатък е факта, че от Grisoft обновяват версията му много рядко.
     
7. Avast! Virus Cleaner – Много добър комбиниран почистващ инструмент за компютърни вируси. Разработен е от Alwil Software и е безплатен. Притежава графичен интерфейс и сравнително бърз алгоритъм на сканиране. Основният му недостатък е същия като на VCleaner - версията му се обновява веднъж на няколко месеца.
     8
. Antivir Boot Sector Repair Tool – Инструмент за отстраняване на boot вируси под MS DOS. Той би могъл да Ви бъде от голяма полза, ако сте пострадали от такива вируси. Те обикновено заразяват boot записа на хард диска, като се записват на дискета. Ако тя бъде забравена във флопи-дисковото устройство, при пускане на компютъра вирусът ще се задейства. С все по-честото използването на USB флаш памети, дискетите останаха далеч в миналото и затова тези вируси не са много разпространени.
     9
. Antivir Removal Tool – Комбиниран инструмент за почистване на компютъра от определен брой вируси. Въпреки разширението си *.com (това е разширение на изпълними файлове под MS DOS - аналог на *.exe при Windows) програмата работи само под Windows. Открива малък брой опасни компютърни вируси и червеи, и притежава добра скорост на сканиране.
     10
. Norman Malware Cleaner – Това е сборен почистващ инструмент на Norman за голям брой компютърни вируси. При по-старите версии на програмата нямах никакви проблеми с нея, но при опитите ми да стартирам по-новите такива, софтуерът се зарежда в паметта, заемайки около 300 МВ, но не се появява никакъв прозорец. Поради тази причина не мога да кажа какви са впечатленията ми от нея. Навярно проблемът е някъде в мен.
     11. Virus Total - Проектът
Virus Total предоставя възможност за безплатно онлайн сканиране на файлове с обем до 20 MB от 38 антивирусни програми. С помощта на приложението Virus Total Uploader можете да сканирате даден файл директно чрез контекстното меню на Windows Explorer. Просто изберете Virus Total от менюто Send To.

     II. Анти-спайуер скенери
     
1. Spyware - Статия на Wikipedia с много подробна информация за spyware и сравнението му с друг зловреден софтуер като червеи, компютърни вируси и т.н.
     
2. Ad-Aware PE – Приложение за откриване на spyware, dialers, scumware, trojans и друг зловреден софтуер. Разработена е от Lavasoft. В миналото я използвах често, защото вършеше работата си много добре и същевременно с голям интерес очаквах новата за тогава версия 2007. За съжаление бях много разочарован, защото приложението има нужда от повече системни ресурси, интерфейсът е променен и определено не ми харесва. Не мисля, че има достатъчно съществени промени, които да затвърдят мястото й сред добрите безплатни анти-спайуер скенери. Лошото е, че от Lavasoft решиха да прекратят поддръжката на обновления за по--старата версия 1.06 и по този начин да принудят потребителите да преминат към по-новата. Аз лично вече не разчитам на тази програма, но все пак Ви препоръчвам да я разгледате. Може да откриете нещо повече в нея.
     
3. Spybot S&D – Една от най-известните безплатни програми за откриване на шпионски софтуер, агресивен рекламен софтуер, троянски коне и други. Създадена е от Patrick Kolla и има интерфейс на български език. За разлика от повечето други подобни приложения, Spybot S&D не е орязана версия на платен софтуер. Освен, че програмата може да почисти компютъра Ви от зловреден софтуер, тя може и да Ви предпази от заразяване с него. Именно това я отличава от повечето безплатни такива програми.

     
III. Anti-rootkit скенери
     1. Rootkit - Статия в
Wikipedia за т.н. софтуер rootkit.
     
2. Sophos Anti-Rootkit – Много добър скенер за откриване на rootkit програми. Създаден е от компанията Sophos, която разработва софтуер за сигурност за правителства, корпорации, училища. Скенерът разчита на собствен алгоритъм за откриване на rootkits.
     
3. Rootkit Revealer – Друго приложение за откриване на rootkits. Разработено е от Sysinternals и с него е открит известният Sony Rootkit. Едва след този скандал антивирусните компании разбраха, че трябва да създадат по-добри алгоритми за сканиране, с които да откриват rootkits. СКенерът открива съмнителни процеси и остава на Вас да прецените дали са опасни или не. Това изисква да потърсите информация в Интернет за всеки един от тях. Въпреки това съществува възможност да не разберете за какво служат някои процеси, за това смятам, че този софтуер е подходящ за хора с по-голяма компютърна грамотност.
     
4. AVG Anti-Rootkit – Скенер на Grisoft за откриване на rootkits. Подобен е на Sophos Anti-Rootkit.
     
5. F-Secure Blacklight – Програма за откриване на rootkits, създадена от F-Secure. Скенерът е подобен на Sophos Anti-Rootkit.
     
6. Rootkit.com – На този сайт ще намерите подробна информация за съществуващите в момента rootkits.